Lutrija BiH
fna

Poslovanje 'Agrokora' u BiH ocijenjeno stabilnim

13.09.2017
SARAJEVO, 13. sep 2017

Na današnjem sastanku predstavnika bh. vlasti s povjerenikom hrvatske vlade za "Agrokor" Antom Ramljakom poslovanje te kompanije u BiH ocijenjeno je stabilnim. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je nakon sastanka da je stanje danas najbolje od prvog sastanka o "Agrokoru" koji je održan u aprilu, te da postoji vidan napredak uprkos nekim lošim stvarima. 

Dodao je da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno likvidacijom "Velpra", te da su "Ledo" i "Sarajevski kiseljak" dokapitalizacijom postali vlasnici "Konzuma" u BiH. 

- Dobili smo obećanje da ta dokapitalizacija neće negativno utjecati na poslovanje ovih dviju kompanija - rekao je Šarović. 

Istakao je da "Mercatorovo" preuzimanje "Konzumovih" objekata ide svojim tokom i da bi trebalo biti završeno do kraja septembra. 

Ramljak je rekao da je poslovanje "Agrokora" u BiH stabilizirano i da će dobavljači sigurno naplatiti svoja potraživanja. 

- Kupci će i dalje imati traženu robu u našim trgovinama, a naši radnici ne trebaju više strahovati za radna mjesta - naglasio je Ramljak. 

Precizirao je da je likvidacijom "Velpra" otpušteno 129 radnika koji su dobili otpremnine, dok ih je 26 prešlo u druge "Agrokorove" kompanije. 

Istaknuto je da dug prema dobavljačima iznosi 65 miliona KM i da će biti izmirivan u periodu od tri-četiri godine.

 Ramljak je naveo da "određena ruska banka" pokušava naplatiti kredite koje je dala "Agrokoru" zapljenom njegove imovine izvan Hrvatske, uključujući i BiH.

- Iz suda još ništa zvanično nismo dobili tako da o tome ne mogu više ništa reći - naglasio je Ramljak. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ramić
10 miliona KM vrijedan ugovor za Euro-Asfalt u Crnoj Gori
21.09.2017

Danas je u Podgorici potpisan ugovor vrijedan gotovo 10 miliona maraka između Željezničke infrastrukture Crne Gore AD Podgorica s jedne strane i bosanskohercegovačke kompanije Euro-Asfalt kao lidera konzorcija u kojem se nalaze još i GIP Konstruktor

car
Općina Stari Grad - Dodijeljena bespovratna sredstva za startup biznise
21.09.2017

Općina Stari Grad će bespovratnim sredstvima za startup biznis, u iznosu od po pet hiljada KM, finansirati tri projekta, odnosno biznis plana.

ad
Addiko Bank-Evropski sud pravde nije razmatrao ništavnost valutne klauzule u CHF
21.09.2017

Informacija o navodnoj presudi Evropskog suda pravde o ništavnosti valutne klauzule u CHF koja je juče plasirana u pojedinim medijima u potpunosti je netačna, saopćeno je iz Addiko Bank.