Raiffeisen
fna

Poslovanje 'Agrokora' u BiH ocijenjeno stabilnim

13.09.2017
SARAJEVO, 13. sep 2017

Na današnjem sastanku predstavnika bh. vlasti s povjerenikom hrvatske vlade za "Agrokor" Antom Ramljakom poslovanje te kompanije u BiH ocijenjeno je stabilnim. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je nakon sastanka da je stanje danas najbolje od prvog sastanka o "Agrokoru" koji je održan u aprilu, te da postoji vidan napredak uprkos nekim lošim stvarima. 

Dodao je da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno likvidacijom "Velpra", te da su "Ledo" i "Sarajevski kiseljak" dokapitalizacijom postali vlasnici "Konzuma" u BiH. 

- Dobili smo obećanje da ta dokapitalizacija neće negativno utjecati na poslovanje ovih dviju kompanija - rekao je Šarović. 

Istakao je da "Mercatorovo" preuzimanje "Konzumovih" objekata ide svojim tokom i da bi trebalo biti završeno do kraja septembra. 

Ramljak je rekao da je poslovanje "Agrokora" u BiH stabilizirano i da će dobavljači sigurno naplatiti svoja potraživanja. 

- Kupci će i dalje imati traženu robu u našim trgovinama, a naši radnici ne trebaju više strahovati za radna mjesta - naglasio je Ramljak. 

Precizirao je da je likvidacijom "Velpra" otpušteno 129 radnika koji su dobili otpremnine, dok ih je 26 prešlo u druge "Agrokorove" kompanije. 

Istaknuto je da dug prema dobavljačima iznosi 65 miliona KM i da će biti izmirivan u periodu od tri-četiri godine.

 Ramljak je naveo da "određena ruska banka" pokušava naplatiti kredite koje je dala "Agrokoru" zapljenom njegove imovine izvan Hrvatske, uključujući i BiH.

- Iz suda još ništa zvanično nismo dobili tako da o tome ne mogu više ništa reći - naglasio je Ramljak. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bag
Novi bager na Površinskom kopu Rudnika Kakanj
24.11.2017

Povodom Dana državnosti BiH, na 'Površinskom kopu Vrtlište' u Kaknju je, na prigodnoj svečanosti, pušten u rad novi elektrohidraulični bager čija je zapremina kašike 12,5 metara kubnih.

todo
Sberbanka Ivici i Anti Todoriću blokirala sve račune u Londonu - mediji
24.11.2017

Ivica Todorić, većinski vlasnik Agrokora, ali i članovi njegove obitelji pod sve su većim pritiskom zbog blokada imovine koje su provedene ili su predložene na sudovima ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

pivo
USKORO U PRODAJI: Sarajevsko sa grbom FK Željezničara i FK Sarajeva
23.11.2017

Navijači gradskih rivala moći će kupiti Sarajevsko sa grbom FK Željezničara i FK Sarajeva. U prodaji će biti u narednim danima.