Brinemo za okoliš
fna

Poslovanje 'Agrokora' u BiH ocijenjeno stabilnim

13.09.2017
SARAJEVO, 13. sep 2017

Na današnjem sastanku predstavnika bh. vlasti s povjerenikom hrvatske vlade za "Agrokor" Antom Ramljakom poslovanje te kompanije u BiH ocijenjeno je stabilnim. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je nakon sastanka da je stanje danas najbolje od prvog sastanka o "Agrokoru" koji je održan u aprilu, te da postoji vidan napredak uprkos nekim lošim stvarima. 

Dodao je da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno likvidacijom "Velpra", te da su "Ledo" i "Sarajevski kiseljak" dokapitalizacijom postali vlasnici "Konzuma" u BiH. 

- Dobili smo obećanje da ta dokapitalizacija neće negativno utjecati na poslovanje ovih dviju kompanija - rekao je Šarović. 

Istakao je da "Mercatorovo" preuzimanje "Konzumovih" objekata ide svojim tokom i da bi trebalo biti završeno do kraja septembra. 

Ramljak je rekao da je poslovanje "Agrokora" u BiH stabilizirano i da će dobavljači sigurno naplatiti svoja potraživanja. 

- Kupci će i dalje imati traženu robu u našim trgovinama, a naši radnici ne trebaju više strahovati za radna mjesta - naglasio je Ramljak. 

Precizirao je da je likvidacijom "Velpra" otpušteno 129 radnika koji su dobili otpremnine, dok ih je 26 prešlo u druge "Agrokorove" kompanije. 

Istaknuto je da dug prema dobavljačima iznosi 65 miliona KM i da će biti izmirivan u periodu od tri-četiri godine.

 Ramljak je naveo da "određena ruska banka" pokušava naplatiti kredite koje je dala "Agrokoru" zapljenom njegove imovine izvan Hrvatske, uključujući i BiH.

- Iz suda još ništa zvanično nismo dobili tako da o tome ne mogu više ništa reći - naglasio je Ramljak. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

tesla
Tesla modelom S nadmašio Mercedes S i BMW serije 7 u Europi
22.02.2018

Teslina luksuzna električna limuzina prestiže svoje njemačke konkurente. Model S prvi put je prošle godine nadmašio BMW-ov vodeći automobil iz serije 7 i Mercedesovu luksuznu klasu S u Europi.

SBF