Brinemo za okoliš
farma

"FARMA dan" u Ambasadi Švedske u Sarajevu

13.09.2017
SARAJEVO, 13. sep 2017

Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini sutra će biti domaćin dana FARMA projekta. 

Ambasada Švedske u BiH, zajedno sa USAID-om, finansira provedbu FARMA II projekta - vrijednog 13,5 miliona eura, koji je započet u januaru 2016. godine i trajat će do januara 2021. godine.

Kako je najavljeno, cilj događaja je da se predstave dosadašnji rezultati i naglase neki od ključnih uspjeha u prve dvije godine provođenja projekta.

Do danas, FARMA II projekt pomogao je više od 300 poljoprivrednih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, a 77 organizacija dobilo je podršku kroz grant sredstva, u ukupnoj vrijednosti od 4,1 miliona KM.

Očekuje se prisustvo 15 poljoprivrednih organizacija iz sektora mljekarstva, peradarstva, proizvodnje voća i povrća, proizvodnje meda, te uzgoja i prerade ljekobilja. Oni će predstaviti svoje proizvode i informisati goste o ključnim rezultatima podrške projekta.

Projekt USAID/Sweden FARMA II je treća generacija projekata USAID-a i Vlade Švedske usmjerenih na poljoprivredni sektor u BiH. Prethodni projekti pomogli su BiH da poveća prodaju i izvoz pojedinih kultura i prehrambenih proizvoda u okviru poljoprivrednog sektora.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

tesla
Tesla modelom S nadmašio Mercedes S i BMW serije 7 u Europi
22.02.2018

Teslina luksuzna električna limuzina prestiže svoje njemačke konkurente. Model S prvi put je prošle godine nadmašio BMW-ov vodeći automobil iz serije 7 i Mercedesovu luksuznu klasu S u Europi.

SBF