Brinemo za okoliš
fna

Potpisan Sporazum o gospodarsko-tehničkoj suradnji za bespovratnu pomoć Kine

13.09.2017
SARAJEVO, 13. sep 2017

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o gospodarsko-tehničkoj suradnji za bespovratnu pomoć Vijeća ministara BiH i Narodne Republike Kine u vrijednosti 30 miliona juana (7,5 miliona KM).

Bevanda je nakon potpisivanja  ovog sporazuma kazao da su sredstva namijenjena za realiziranje projekta donacije opreme za sigurnosne provjere (skeneri za velike kamione) te da je korisnik donirane opreme Granična policija BiH i da će ovaj iznos biti uvećan za dodatnih osam miliona juana, tako da  ukupan iznos donacije iznosi 9,5 miliona KM.

- Ova donacija i oprema će omogućiti Graničnoj policiji kvalitetniji rad na terenu. Treba napomenuti i da je NR Kina uz opremu osigurala i obuku Graničnoj policiji koja se odnosi na montažu, upotrebu i održavanje - kazao je Bevanda naglašavajući da je NR Kina veliki prijatelj BiH što pokazuje kontinuiranim pružanjem pomoći u raznim oblastima.

Najavio je da je u toku postupak zaključivanja još jednog sporazuma o bespovratnoj pomoći u iznosu od oko pet miliona maraka, a namjena će biti naknadno utvrđena posebnim sporazumom.

Ambasadorica Bo je izrazila zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sporazuma podsjećajući da je Kina u proteklih nekoliko decenija zabilježila brzi rast. Kina je, po njenim riječim, još zemlja u razvoju i spremna je pružiti pomoć i drugim zemljama u razvoju.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predstavnici Granične policije BiH, koja je korisnik ove pomoći.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

tesla
Tesla modelom S nadmašio Mercedes S i BMW serije 7 u Europi
22.02.2018

Teslina luksuzna električna limuzina prestiže svoje njemačke konkurente. Model S prvi put je prošle godine nadmašio BMW-ov vodeći automobil iz serije 7 i Mercedesovu luksuznu klasu S u Europi.

SBF