Raiffeisen
fna

Potpisan Sporazum o gospodarsko-tehničkoj suradnji za bespovratnu pomoć Kine

13.09.2017
SARAJEVO, 13. sep 2017

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o gospodarsko-tehničkoj suradnji za bespovratnu pomoć Vijeća ministara BiH i Narodne Republike Kine u vrijednosti 30 miliona juana (7,5 miliona KM).

Bevanda je nakon potpisivanja  ovog sporazuma kazao da su sredstva namijenjena za realiziranje projekta donacije opreme za sigurnosne provjere (skeneri za velike kamione) te da je korisnik donirane opreme Granična policija BiH i da će ovaj iznos biti uvećan za dodatnih osam miliona juana, tako da  ukupan iznos donacije iznosi 9,5 miliona KM.

- Ova donacija i oprema će omogućiti Graničnoj policiji kvalitetniji rad na terenu. Treba napomenuti i da je NR Kina uz opremu osigurala i obuku Graničnoj policiji koja se odnosi na montažu, upotrebu i održavanje - kazao je Bevanda naglašavajući da je NR Kina veliki prijatelj BiH što pokazuje kontinuiranim pružanjem pomoći u raznim oblastima.

Najavio je da je u toku postupak zaključivanja još jednog sporazuma o bespovratnoj pomoći u iznosu od oko pet miliona maraka, a namjena će biti naknadno utvrđena posebnim sporazumom.

Ambasadorica Bo je izrazila zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sporazuma podsjećajući da je Kina u proteklih nekoliko decenija zabilježila brzi rast. Kina je, po njenim riječim, još zemlja u razvoju i spremna je pružiti pomoć i drugim zemljama u razvoju.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predstavnici Granične policije BiH, koja je korisnik ove pomoći.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bag
Novi bager na Površinskom kopu Rudnika Kakanj
24.11.2017

Povodom Dana državnosti BiH, na 'Površinskom kopu Vrtlište' u Kaknju je, na prigodnoj svečanosti, pušten u rad novi elektrohidraulični bager čija je zapremina kašike 12,5 metara kubnih.

todo
Sberbanka Ivici i Anti Todoriću blokirala sve račune u Londonu - mediji
24.11.2017

Ivica Todorić, većinski vlasnik Agrokora, ali i članovi njegove obitelji pod sve su većim pritiskom zbog blokada imovine koje su provedene ili su predložene na sudovima ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

pivo
USKORO U PRODAJI: Sarajevsko sa grbom FK Željezničara i FK Sarajeva
23.11.2017

Navijači gradskih rivala moći će kupiti Sarajevsko sa grbom FK Željezničara i FK Sarajeva. U prodaji će biti u narednim danima.