Brinemo za okoliš
59

U štrajku glađu 21 radnik Željeznica RS-a, tvrde da trpe pritiske

13.09.2017


BANJA LUKA, 13. sep 2017

Dvadest i jedan radnik Željeznica RS-a štrajkuje glađu i tvrde da trpe pritiske uprave te da im se prijeti i disciplinskim postupcima.

Predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ovom javnom preduzeću Zlatko Marin izjavio je danas Feni da ne odustaju od štrajka sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi te da očekuju da ih podrži još jedan broj kolega.

-Na terenu su već počeli pritisci, iako uprava tvrdi da to nije tačno, ali se prijeti disciplinskim postupcima onima koji žele da nam daju podršku. Na sve načine pokušavaju da nas onemoguće da se ovaj štrajk omasovi - tvrdi Marin.

Traže isplatu četiriju naknada po osnovu prijevoza i dva topla obroka, ali zasad ih niko od uprave ili resornog ministarstva nije kontaktirao, iako su u štrajku glađu treći dan.

Marin je optužio rukovodstvo ovog javnog preduzeća da pravi uštede na primanjima radnika.

Iz uprave Željeznica RS-a je saopćeno da ne spore da su u tekućoj godini nastala određena dugovanja prema radnicima, prije svega po osnovu toplog obroka i naknade za prevoz, ali dodaju da do kašnjenja s isplatama dolazi zbog nedostatka novčanih sredstava, a ne zbog volje uprave da neka radnička prava uskrati ili umanji.

-Radnici moraju biti svjesni posljedica ne samo po lično zdravlje već i po njihov radnopravni status, zbog postupanja mimo važećih propisa, te Uprava poziva sve radnike, koji su se odlučili za štrajk glađu da odustanu od daljeg ugrožavanja vlastitog zdravlja, a da svako nezadovoljstvo vezano za ostvarivanje prava iz radnog odnosa rješavaju u skladu s važećim zakonskim propisima - naveli su u saopćenju.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

fna
Počeo sastanak o reformi Izbornog zakona BiH
22.02.2018

ero
Bešlić s radnicima Hotela "Ero", najavljen sastanak s Novalićem
22.02.2018

Radnici "Ere" nadali su se da će se nakon prodaje zgrade hotela riješiti i njihov status.

sn
U Bosni sutra snijeg i susježica, u Hercegovini kiša
22.02.2018

U Bosni će sutra biti oblačno. Slab snijeg se prognozira uglavnom u Krajini, zapadu i dijelu sjevera Bosne, rijeđe u centralnim područjima. Na jugozapadu Bosne prijepodne kiša ili susnježica.

SBF