Raiffeisen
59

U štrajku glađu 21 radnik Željeznica RS-a, tvrde da trpe pritiske

13.09.2017


BANJA LUKA, 13. sep 2017

Dvadest i jedan radnik Željeznica RS-a štrajkuje glađu i tvrde da trpe pritiske uprave te da im se prijeti i disciplinskim postupcima.

Predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ovom javnom preduzeću Zlatko Marin izjavio je danas Feni da ne odustaju od štrajka sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi te da očekuju da ih podrži još jedan broj kolega.

-Na terenu su već počeli pritisci, iako uprava tvrdi da to nije tačno, ali se prijeti disciplinskim postupcima onima koji žele da nam daju podršku. Na sve načine pokušavaju da nas onemoguće da se ovaj štrajk omasovi - tvrdi Marin.

Traže isplatu četiriju naknada po osnovu prijevoza i dva topla obroka, ali zasad ih niko od uprave ili resornog ministarstva nije kontaktirao, iako su u štrajku glađu treći dan.

Marin je optužio rukovodstvo ovog javnog preduzeća da pravi uštede na primanjima radnika.

Iz uprave Željeznica RS-a je saopćeno da ne spore da su u tekućoj godini nastala određena dugovanja prema radnicima, prije svega po osnovu toplog obroka i naknade za prevoz, ali dodaju da do kašnjenja s isplatama dolazi zbog nedostatka novčanih sredstava, a ne zbog volje uprave da neka radnička prava uskrati ili umanji.

-Radnici moraju biti svjesni posljedica ne samo po lično zdravlje već i po njihov radnopravni status, zbog postupanja mimo važećih propisa, te Uprava poziva sve radnike, koji su se odlučili za štrajk glađu da odustanu od daljeg ugrožavanja vlastitog zdravlja, a da svako nezadovoljstvo vezano za ostvarivanje prava iz radnog odnosa rješavaju u skladu s važećim zakonskim propisima - naveli su u saopćenju.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

rad
Radončićeva čestitka povodom Dana državnosti BiH
24.11.2017

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, u ime SBB-a BiH, uputio je čestitku svim građanima BiH, povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH.

mi
Ivanić: Imam lično mišljenje o 25.novembru, ali ga neću obilježavati
24.11.2017

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je danas da 25.novembar nije usuglašen na nivou BiH i ne može biti tretiran kao praznik BiH.

ve
Ministarstvo sigurnosti BiH -Janaček na čelu Odbora VE za borbu protiv terorizma
24.11.2017

CODEXTER-CDCT je zadužen za koordinaciju svih aktivnosti Vijeća Evrope u borbi protiv terorizma, identificiranju i provedbi dodatnih aktivnosti u prevenciji terorizma, te zaštiti i promoviranju ljudska prava i temeljnih sloboda.