Brinemo za okoliš
flo

Uništena četvrtina domova na otočju Florida Keys

13.09.2017
MIAMI, 13. sep 2017

Preliminarne procjene pokazuju da je 25 posto domova na otočju Florida Keys uništeno, a da je 65 posto pretrpjelo značajna oštećenja tokom uragana Irma koji se na ovu regiju obrušio vjetrovima jačine i do 192 kilometra na sat.

- U osnovi, svaka kuća na Keysu je osjetila posljedice - rekao je Brock Long, direktor američke Savezne agencije za elementarne nepogode (FEMA), prenosi AP.

Dok radnici popravljaju jedinu autocestu koja povezuje ove otoke, stanovnicima nekih od otoka koji su najbliži kopnu američke savezne države Floride dozvoljeno je da se vrate.

Iako je skoro čitava Florida bila zahvaćena olujom veličine 645 kilometara, čini se da su Florida Keys, gdje živi oko 70.000 ljudi, najteže pogođeni.

Ovo područje je ostalo bez vode i struje, sve tri bolnice na otočju su zatvorene, a zalihe goriva su bile izuzetno ograničene.

Timovi za traženje i spašavanje traže one kojima je potrebna pomoć i donose zalihe vode i hrane.

Zvaničnici kažu da nemaju podatke o tome koliko ljudi je ignoriralo naredbe za evakuaciju i ostalo na otočju.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

eu
EU priprema sankcije mijanmarskim generalima
22.02.2018

Nije bilo rasprave o imenima generala kojima će biti uvedene sankcije, ali su Sjedinjene Države saopćile u decembru da će sankcionirati general majora Maung Maung Soea

ru
Navalny pušten na slobodu nakon policijskog privođenja
22.02.2018

Ruski opozicioni lider Alexei Navalny rekao je da ga policija pustila u četvrtak sat vremena nakon što je bio u pritvoru u Moskvi.

rus
Nebenzia rekao Haley: Rusija ima legalno izabranu vladu, a ne "Putinov režim"
22.02.2018

Kako je rekao ruski diplomata, "nekim državama teško je prihvatiti očigledne stvari".

SBF