Lutrija BiH
bbi

Bukvić u Istanbulu o šansama za saradnju Bliskog istoka, Afrike i istočne Evrope

12.09.2017


SARAJEVO, 12. sep 2017

Direktor BBI banke Amer Bukvić predstavio je na  ISTAMEA (Istanbul -Turska, Bliski istok i Afrika) konferenciji u Istanbulu mogućnosti saradnje tih regija sa BiH i regionom istočne Evrope.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji istočne Evrope Bukvić je istakao da ekonomski pokazatelji govore kako će u narednom periodu zemlje regije imati pozitivan rast GDP-a, sa solidnim stopama rasta od tri posto ili više, dok se istovremeno u Evropi očekuje rast od 1,5 posto.

- Istočna Evropa nastavit će rasti i jačati u odnosu na Zapadnu Evropu zbog svojih komparativnih prednosti i činjenice da privredni potencijali tržišta još nisu iskorišteni. Članice EU-a iz regije imaju veću dostupnost izvorim sredstava i investicijama u regiju, a države kandidatkinje profitirat će od dostupnosti sredstava za nadogradnju infrastrukture. Saradnjom sa zemljama Istočne Evrope  otvara se mogućnost za ulazak na tržište EU sa 500 miliona kupaca. Također, integracijski energetski projekti iz Euroazije u EU prolaze kroz regiju - kazao je Bukvić.

On je također predstavio Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je jedna od vodećih platformi za investiranje i umrežavanje u regionu istočne Evrope.

U organizaciji Khazanah Nasional Berhad, malezijskog državnog investicijskog fonda, u Istanbulu i Ammanu organizirana je ISTAMEA konferencija o mogućnostima saradnje tih regija u oblasti ekonomije, investicija, politike, inovacija i tehnologije, umjetnosti i kulture.

Četverodnevna konferencija koja se  11. i 12. septembra ove godine održava u Istanbulu i 13. i 14. septembra 2017. u Ammanu okupila je finansijske stručnjake, bankare, korporacijske finansijere i regulatore, istaknute kreatore ekonomske politike na globalnom nivou, vodeće ljude investicijskih fondova, ključne menadžere i članove odbora iz Kuala Lumpura, Pekinga, Mumbaija, San Franciska, Istanbula i Londona, saopćeno je iz BBI banke.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ramić
10 miliona KM vrijedan ugovor za Euro-Asfalt u Crnoj Gori
21.09.2017

Danas je u Podgorici potpisan ugovor vrijedan gotovo 10 miliona maraka između Željezničke infrastrukture Crne Gore AD Podgorica s jedne strane i bosanskohercegovačke kompanije Euro-Asfalt kao lidera konzorcija u kojem se nalaze još i GIP Konstruktor

car
Općina Stari Grad - Dodijeljena bespovratna sredstva za startup biznise
21.09.2017

Općina Stari Grad će bespovratnim sredstvima za startup biznis, u iznosu od po pet hiljada KM, finansirati tri projekta, odnosno biznis plana.

ad
Addiko Bank-Evropski sud pravde nije razmatrao ništavnost valutne klauzule u CHF
21.09.2017

Informacija o navodnoj presudi Evropskog suda pravde o ništavnosti valutne klauzule u CHF koja je juče plasirana u pojedinim medijima u potpunosti je netačna, saopćeno je iz Addiko Bank.