Raiffeisen
bbi

Bukvić u Istanbulu o šansama za saradnju Bliskog istoka, Afrike i istočne Evrope

12.09.2017


SARAJEVO, 12. sep 2017

Direktor BBI banke Amer Bukvić predstavio je na  ISTAMEA (Istanbul -Turska, Bliski istok i Afrika) konferenciji u Istanbulu mogućnosti saradnje tih regija sa BiH i regionom istočne Evrope.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji istočne Evrope Bukvić je istakao da ekonomski pokazatelji govore kako će u narednom periodu zemlje regije imati pozitivan rast GDP-a, sa solidnim stopama rasta od tri posto ili više, dok se istovremeno u Evropi očekuje rast od 1,5 posto.

- Istočna Evropa nastavit će rasti i jačati u odnosu na Zapadnu Evropu zbog svojih komparativnih prednosti i činjenice da privredni potencijali tržišta još nisu iskorišteni. Članice EU-a iz regije imaju veću dostupnost izvorim sredstava i investicijama u regiju, a države kandidatkinje profitirat će od dostupnosti sredstava za nadogradnju infrastrukture. Saradnjom sa zemljama Istočne Evrope  otvara se mogućnost za ulazak na tržište EU sa 500 miliona kupaca. Također, integracijski energetski projekti iz Euroazije u EU prolaze kroz regiju - kazao je Bukvić.

On je također predstavio Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je jedna od vodećih platformi za investiranje i umrežavanje u regionu istočne Evrope.

U organizaciji Khazanah Nasional Berhad, malezijskog državnog investicijskog fonda, u Istanbulu i Ammanu organizirana je ISTAMEA konferencija o mogućnostima saradnje tih regija u oblasti ekonomije, investicija, politike, inovacija i tehnologije, umjetnosti i kulture.

Četverodnevna konferencija koja se  11. i 12. septembra ove godine održava u Istanbulu i 13. i 14. septembra 2017. u Ammanu okupila je finansijske stručnjake, bankare, korporacijske finansijere i regulatore, istaknute kreatore ekonomske politike na globalnom nivou, vodeće ljude investicijskih fondova, ključne menadžere i članove odbora iz Kuala Lumpura, Pekinga, Mumbaija, San Franciska, Istanbula i Londona, saopćeno je iz BBI banke.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

bag
Novi bager na Površinskom kopu Rudnika Kakanj
24.11.2017

Povodom Dana državnosti BiH, na 'Površinskom kopu Vrtlište' u Kaknju je, na prigodnoj svečanosti, pušten u rad novi elektrohidraulični bager čija je zapremina kašike 12,5 metara kubnih.

todo
Sberbanka Ivici i Anti Todoriću blokirala sve račune u Londonu - mediji
24.11.2017

Ivica Todorić, većinski vlasnik Agrokora, ali i članovi njegove obitelji pod sve su većim pritiskom zbog blokada imovine koje su provedene ili su predložene na sudovima ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

pivo
USKORO U PRODAJI: Sarajevsko sa grbom FK Željezničara i FK Sarajeva
23.11.2017

Navijači gradskih rivala moći će kupiti Sarajevsko sa grbom FK Željezničara i FK Sarajeva. U prodaji će biti u narednim danima.