Brinemo za okoliš
bbi

Bukvić u Istanbulu o šansama za saradnju Bliskog istoka, Afrike i istočne Evrope

12.09.2017


SARAJEVO, 12. sep 2017

Direktor BBI banke Amer Bukvić predstavio je na  ISTAMEA (Istanbul -Turska, Bliski istok i Afrika) konferenciji u Istanbulu mogućnosti saradnje tih regija sa BiH i regionom istočne Evrope.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji istočne Evrope Bukvić je istakao da ekonomski pokazatelji govore kako će u narednom periodu zemlje regije imati pozitivan rast GDP-a, sa solidnim stopama rasta od tri posto ili više, dok se istovremeno u Evropi očekuje rast od 1,5 posto.

- Istočna Evropa nastavit će rasti i jačati u odnosu na Zapadnu Evropu zbog svojih komparativnih prednosti i činjenice da privredni potencijali tržišta još nisu iskorišteni. Članice EU-a iz regije imaju veću dostupnost izvorim sredstava i investicijama u regiju, a države kandidatkinje profitirat će od dostupnosti sredstava za nadogradnju infrastrukture. Saradnjom sa zemljama Istočne Evrope  otvara se mogućnost za ulazak na tržište EU sa 500 miliona kupaca. Također, integracijski energetski projekti iz Euroazije u EU prolaze kroz regiju - kazao je Bukvić.

On je također predstavio Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je jedna od vodećih platformi za investiranje i umrežavanje u regionu istočne Evrope.

U organizaciji Khazanah Nasional Berhad, malezijskog državnog investicijskog fonda, u Istanbulu i Ammanu organizirana je ISTAMEA konferencija o mogućnostima saradnje tih regija u oblasti ekonomije, investicija, politike, inovacija i tehnologije, umjetnosti i kulture.

Četverodnevna konferencija koja se  11. i 12. septembra ove godine održava u Istanbulu i 13. i 14. septembra 2017. u Ammanu okupila je finansijske stručnjake, bankare, korporacijske finansijere i regulatore, istaknute kreatore ekonomske politike na globalnom nivou, vodeće ljude investicijskih fondova, ključne menadžere i članove odbora iz Kuala Lumpura, Pekinga, Mumbaija, San Franciska, Istanbula i Londona, saopćeno je iz BBI banke.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nov
Novalić: Firme u kojim država ima vlasništvo važan faktor u razvoju ekonomije
22.02.2018

- Ova preduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH - rekao je Novalić.

biz
Nove međunarodne firme u Beču ostvarila investicije od 537 miliona eura
22.02.2018

Nakon što je 2016. godine dolaskom 178 stranih firmi na bečko tržište oboren rekord dotadašnjih međunarodnih naseljavanja, ovaj rekord je u 2017. godini povećan na 191 firmu.

tesla
Tesla modelom S nadmašio Mercedes S i BMW serije 7 u Europi
22.02.2018

Teslina luksuzna električna limuzina prestiže svoje njemačke konkurente. Model S prvi put je prošle godine nadmašio BMW-ov vodeći automobil iz serije 7 i Mercedesovu luksuznu klasu S u Europi.

SBF