Apoteke Sarajevo
OKOLIŠ

Asja Herenda (VIDEO): „Lajk za pametnu energiju“ je edukacija kroz igru i zabavu

11.09.2017

Od 2013. godine Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini realizuje petogodišnji projekt „Zeleni ekonomski razvoj“, uz podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

Asja Herenda, asistent na ovom projektu, kaže da on ima pet komponenti. U okviru komponente „Podizanja svijesti javnosti o energetskoj efikasnost“, već četvrtu godinu realizuje se kampanja „Lajk za pametnu energiju“, koja se provodi širom Bosne i Hercegovine. Cilj ove kampanje je podizanje svijesti mladih i odraslih o energetskoj efikasnosti i načinima uštede energije u domaćinstvu, školi, radnom mjestu, a sve kako bi se zaštitio okoliš.

- Zaštitno lice kampanje je Profesor Atom. Prvi put se javnosti predstavio 2013. godine, a njegov lik je urađen po uzoru na naučnika Alberta Einsteina. Profesor Atom je naučnik, sveznalac, koji ima odgovor na svako pitanje u vezi s energetskom efikasnošću. Profesor obrazuje mlade i odrasle o energetskoj efikasnosti i daje korisne savjete o različitim načinima pametne uštede energije - kaže Herenda.

U sklopu kampanje „Lajk za pametnu energiju“ provodi se niz aktivnosti koje se iz godine u godinu nadograđuju i proširuju. Od 2015. godine, Profesor Atom posjećuje osnovne škole kako bi mladima približio temu energetske efikasnosti i omogućio im da na zabavan način usvajaju nova znanja. Uz pomoć „Pametnog bicikla“, Profesor na praktičan način pokazuje kako se mehanička energija transformiše u električnu.

- Ovakav vid edukacije se pokazao veoma uspješnim, te je veliki broj učenika i osoblja škola iskazao želju da se radionice održe upravo u njihovoj školi. Do sada je održano 36 radionica, a planirano je još 14 do kraja 2017. godine - kaže Herenda.

To potvrđuje i direktor osnovne škole „Todorovo“ u Velikoj Kladuši, koja je imala zadovoljstvo da ugosti Profesora Atoma.

- Na našoj radionici je sudjelovalo preko 50 učenika koji su bili oduševljeni posjetom Profesora Atoma i aktivnostima koje je priredio za njih. Vjerujem da su djeca na radionici dobila mnogo korisnih savjeta za efikasniju upotrebu energije i da su se odlično zabavili. Radionicu je upotpunio i rad našeg učenika Harisa Behrića, koji je predstavio vjetroelektranu - kaže direktor Nedžad Behrić.

 

LAJK ZA NAUKU

 

S obzirom da Profesor Atom zna da znanje bez primjene ne vrijedi, učenicima je dao priliku da pokažu šta su naučili. Takmičenje „Lajk za naučnu ekipu“ je namijenjeno za starije osnovce i srednjoškolce, te daje priliku grupama učenika da svoje naučne projekte pripreme i predstave. Najuspješnije grupe imaju priliku da svoje radove prezentuju stručnom žiriju, sastavljenom od predstavnika institucija i stručnih lica, te da osvoje nagrade. Takmičenja prethodnih godina su pokazala da su nove generacije mali inovatori, te da ih treba poticati da dalje istražuju.

U periodu školskog ljetnog raspusta, Profesor Atom posjećuje i gradove širom BiH kako bi podijelio savjete o uštedi energije, kao i zanimljive poklone koji potiču pametnu upotrebu energije. Osmišljeni program je edukativno-zabavnog karaktera i održava se na gradskim trgovima sa ciljem podizanja svijesti svih posjetitelja o značaju energetske efikasnosti. Osim podjele promotivnih i edukativnih materijala, program podrazumijeva i kviz znanja „Znanjomat“, kao i praktični prikaz transformacije energije „Pametni bicikl“. Učešćem u kvizu znanja, djeca dobijaju simbolične nagrade.

- Dodatno, Profesor Atom učestvuje i u Noći istraživača, kao i u specijalnim novogodišnjim programima. U periodu od 2014. godine do danas održana su ukupno 62 događaja širom BiH. Ovoga ljeta, Profesor Atom ima novo iznenađenje za posjetitelje. Kroz „virtual reality“ igru posjetioci imaju priliku otputovati u virtuelni svijet i kroz potpuno drugačije iskustvo ispitati svoje znanje i naučiti nešto novo o pametnoj energiji, te osvojiti super nagrade - priča Herenda.

Kroz sve aktivnosti vrši se podjela edukativnih materijala, publikacija namijenjenih posjetiocima. U proteklom periodu se vršila distribucija publikacija: 200 EE savjeta i Prihvatite izazov težak jednu tonu, a brošure su dostpune na web-stranici. Kreirani su edukativni materijali i za mlađe posjetitelje: Izvori energije, 50 savjeta Profesora Atoma, bojanka.

Trenutno je u pripremi brošura namijenjena bh. građanima, koja će približiti pojmove energetske efikasnosti, te navesti savjete i praktične načine kako uštediti energiju u svakodnevnom životu.

 

OD SEPTEMBRA NAGRADNA IGRA


Proteklih godina kreirani su i prikazani kratki filmovi o uštedi energije koji se mogu pogledati na YouTube kanalu Profesora Atoma, a 2016. godine je kreirana i web-strana kampanje http://www.lajkzapametnuenergiju.ba, koja nudi informacije o projektu, kampanji, savjete, igrice i edukativne materijale. Od septembra će na stranici biti dostupna nagradna igra koja će trajati tri mjeseca.


Više o svemu pogledajte na našem VIDEU:

asja.jpg

 Pogledajte i naš TEMATSKI FOTOALBUM. 


logo fonda.jpgNAJNOVIJE IZ RUBRIKE

park
Radnici "Parka" zasadima cvijeća ukrasili Pionirsku dolinu
05.05.2017

U cvjetnim gredicama uz staze za šetnju i rekreaciju u Pionirskoj dolini zasađeno je 9.000 komada sezonskog cvijeća iz "Park"-ove vlastite rasadničke proizvodnje u Nedžarićima.

vogo
Ekološka akcija 'Čista i lijepa Vogošća' uz učešće 1.000 volontera
05.05.2017

Članovi ekoloških sekcija vogošćanskih škola i ove godine će vršiti pošumljavanje na području Jošaničkog potoka.

vlada
Vlada FBiH - Saglasnost na izvještaj Fonda za zaštitu okoliša za 2016.
04.05.2017

Najznačajniji prihod od 15.380.452 KM ostvaren je od naknada koje plaćaju pravne i fizičke osobe pri registraciji motornih vozila, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.