Brinemo za okoliš
eu

Crna Gora će tražiti da zadrži euro

11.09.2017

PODGORICA, 11.sep 2017

Crna Gora je jedina zemlja koja nije članica Europske unije koja kao službenu valutu koristi euro, te će u pregovorima sa službenim Bruxellesom, kako ističu u crnogorskoj Središnjoj banci (CBCG), tražiti da zadrži taj status, uz modifikaciju mastrihtskih kriterija koji nisu primjenjivi.

 Viceguvernerka CBCG-a Milica Kilibarda posebno ukazuje na kriterij deviznog tečaja.

 "Očekujemo da će taj kriterij biti zamijenjen nekim drugim, koji treba biti ispunjen", rekla je u ponedjeljak dnevniku "Vijesti" Kilibarda, koja je šefica radne grupe za Poglavlje 17 - europska i monetarna unija, koje bi u pregovorima s EU-om trebalo biti otvoreno do kraja ove godine.

 Tijekom tih pregovora, po njenom mišljenju, trebalo bi se otvoriti i ovo pitanje.

 Europska komisija je u svojem izvješću navela da je Crna Gora jednostrano uvela euro 2002. godine. To je napravljeno uz prešutnu suglasnost europskih dužnosnika.

 "U slučaju napuštanja eura, crnogorski dužnosnici navode da bi se država suočila s određenim rizicima, kao što su povećana inflatorna očekivanja, pogoršanja fiskalnih disbalansa, rast sivog gospodarstva, smanjenje stranih direktnih investicija i gospodarska recesija. Crna Gora je rekla da će težiti da ispuni kriterije za približavanje eurozoni, da je suglasna da će se pitanje njenog korištenja eura riješiti tijekom pristupnih pregovora i da ne očekuje da će pristupiti eurozoni na datum pristupanja EU-u", navela je EK u jednom od ranijih izvješća.

 U Podgorici ocjenjuju da gotovo da ne postoji bojazan da Crna Gora u tijeku pregovora o pristupanju EU dobije zahtjev da ukine euro kao službeno sredstvo plaćanja.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nlb
Slovenska vlada spremna zaštititi NLB od ovrha zbog stare devizne štednje
22.02.2018

U slučaju ovršnih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od ovrhe došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenska poduzeća, navodi Slovenski radio.

cg
Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo
22.02.2018

Riječ je o Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija), prenose mediji.

pol
Policija radi na identifikaciji napadača na Veleposlanstvo SAD-a
22.02.2018

Kako je priopćeno iz Uprave policije MUP-a Crne Gore, dežurnoj službi podgoričke policije, sinoć je oko polnoći, prijavljeno da se u dijelu grada preko Morače, u blizini Sportskog centra, čula eksplozija.

SBF