Lutrija BiH
merima

DAMIROVE FOTOGRAFIJE I MERIMIN GOVOR TIJELA: Sutra na izložbi u Vašingtonu, a 11.septembra u Beogradu

08.09.2017
Mladi umjetnik iz Sarajeva, Damir Prljača  će sa svojom serijom fotografija učestvovati na  izložbi koju 9.septembra otvara Otis Street Arts Project galerija u Vašington D.C.-u na temu  Body Language (Govor Tijela) . Njegove fotografije prikazuju  Merimu Dervović, studenticu talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koja je, zbog bolesti  dijagnosticirane još  u djetinjstvu, ostala prikovana za invalidska kolica. 

- Moj  dragi Damir i ja smo odlučili da napravimo seriju fotografija kako bi prikazali moć ženskog tijela kojeg uopće nema na listi lijepog, te se samim tim postavlja pitanje kako se osjećati lijepo u tijelu koje izlazi iz okvira nametnutih ideala ljepote?- kazala je za Start BiH  Merima. Ona je,kaže, veoma lako mogla postati samo brojka u statistici ili priča koja je isključivo uvijek opisana kao tužna . 

- U inat tome želim da ovo bude jedna drugačija priča- poručuje Merima.


merima_02.jpg


Damira  smo  pronašli u Luksemburgu gdje trenutno priprema novi projekat.  O izložbi u Vašingtonu    kaže da je organizovana s ciljem intelektualne/kulturne  razmjene umjetnika i umjetnica iz BiH koji prvi put izlažu u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji su se okupili oko teme Body Language (Govor Tijela).  Damira je pozvala i kustoskinja ovogodišnjeg beogradskog salona, Ana Simona, da, dva dana nakon ove u Vašingtonu, učestvuje na, također grupnoj, izložbi.  Tema salona, koji će se održati u velikoj galerija kulturnog centra Grad, je kvir umjetnost, gdje su se, kako kaže Damir,  Merimine fotografije, savršeno uklopile jer preispituju doživljaj tijela i koncept lijepog općenito.

- Izložbe uvijek imaju katalog, a moj rad u katalozima za ove izložbe je opisan ovako: "Naučeni smo da posmatramo tijelo kao štit sačinjen od društvenih konstrukata. Ovaj koncept ne može podrazumijevati sve ljude sa svojim različitostima, a posebno je štetan za za marginalizirane skupine. To je razlog zašto dekonstruišem taj štit. Bez njega postajemo ranjivi stvarajući tenziju kroz koju su ljudi slavljeni sa mogućnošću da budu različiti, lijepi, sveti, seksualni. Dekontekstualizirajući strah od nepoznatog, preispitujem nepisana pravila i stavove prema onima koji su drugačiji."- kazao nam je Damir. 

damir 2.jpg

Završio je studij Vizuelnih umjetnosti u Sarajevu . U svom radu koristi film, fotografiju i sve oblike vizuelnih komunikacija kako bi razgovarao o marginaliziranim skupinama, nametnutim normama i načinima otpora. Do sada je izlagao  na festivalima i izložbama u Sarajevu, Hagu, Istanbulu, Portugalu, Miamiju i Vašington D.C.-u. 

Jedna od Meriminih  fotografija nalazi se na promotivnom plakatu izložbe u Vašington D.C.-u. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ajša 3
Ajša Obarčanin Begović: NE DAM BOSNU NI ZA MILION EURA !
13.09.2017

Volim Holandiju, ali BiH mi je domovina. Na povratak su me najviše ponukala moja djeca i osjećaj da sam, bez obzira na poslovni uspjeh i znanje jezika, građanin drugog reda. Osjetite to! - kaže Ajša.

indira
Indira Kučuk Sorguč: MIJENJAM GLUMCE K'O BREGA PJEVAČE
02.09.2017

Iz „mahalskog kreativnog butika“ književnice Indire Kučuk Sorguč najesen stiže nova predstava kojom na komičan način izvrgava ruglu naš sitnosopstvenički mentalitet i vjekovnu sklonost da nekritički prihvaćamo tuđe, pristajemo na trendove bez ikakve

viktor
Viktor Ivančić: Političari su neobrazovana bagra
30.08.2017

Zainteresirani su samo za poziciju unutar mreže kroz koju se distribuira društvena moć. Kao i novinari, uostalom. Narodi na ovim prostorima zaista nisu bogzna što, ali trenutne političke elite su čak i ispod njihova nivoa, što uopće nije malo postign