Lutrija BiH
plenk

Plenković pozvao Sloveniju da prestane s ucjenama

07.09.2017
ZAGREB, 7. sep 2017

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković pozvao je u četvrtak Sloveniju da prestane s politikom ucjena, dan nakon što je Ljubljana objavila da neće podržati hrvatsko članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 

U srijedu je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio da će Slovenija blokirati hrvatsko članstvo u OECD-u  jer Hrvatska "ne poštuje međunarodno pravo, arbitražni sporazum i odluke arbitražnih sudova". 

Plenković na sjednici vlade u četvrtak kazao da bi Slovenija trebala prestati ucjenjivati. "Pozivam Sloveniju da podrži Hrvatsku kao članicu EU da bude članica OECD-a, da napuste takvu politiku, politika ucjene ne vodi ničemu", kazao je.

Također je ponovio da je hrvatski stav o graničnom prijeporu jasan. "To je otvoreno pitanje i Hrvatska je o njemu spremna raspravljati bilateralno", kazao je Plenković, dodavši da se priprema i posjet slovenskog premijera Mire Cerara Hrvatskoj.

Plenković je rekao i da je zadovoljan svojim dvjema nedavnim posjetama BiH i osvrnuo se na protivljenje bošnjačkih političara gradnji Pelješkog mosta.

"Naša poruka je sasvim jasna, dijalog s Bosnom i Hercegovinom, pojašnjenje svih aspekata, međunarodno-pravnih, tehničkih, mi smo spremeni i otvoreni za dijalog ", kazao je Plenković istaknuvši da je Pelješki most, koji se gradi na hrvatskom teritoriju, strateški projekt koji će povezati ne samo prostor Hrvatske već prostor Europske unije, ali i olakšati gužve tijekom ljetnih mjeseci u Neumu.

"Očekujem da dijalogom pronađemo najbolje modilitete s kojima će biti zadovoljni i Hrvatska i BiH", dodao je Plenković.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kol
Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv hrvatske predsjednice
21.09.2017

zg
Plenković: Ulazak Hrvatske u UN bio je generacijski poduhvat
21.09.2017

Proslavi se pridružio i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn koji je rekao kako je Hrvatska priznata i važna članica međunarodne zajednice.

cerar
Cerar i Plenković za tjedan dana u Zagrebu o arbitraži
20.09.2017

Cerar je istaknuo da je bilateralne susrete sa šefovima delegacija i diplomatima u New Yorku iskoristio za prezentaciju i argumentiranje slovenskih stajališta o arbitraži s Hrvatskom.