Raiffeisen
plenk

Plenković pozvao Sloveniju da prestane s ucjenama

07.09.2017
ZAGREB, 7. sep 2017

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković pozvao je u četvrtak Sloveniju da prestane s politikom ucjena, dan nakon što je Ljubljana objavila da neće podržati hrvatsko članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 

U srijedu je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio da će Slovenija blokirati hrvatsko članstvo u OECD-u  jer Hrvatska "ne poštuje međunarodno pravo, arbitražni sporazum i odluke arbitražnih sudova". 

Plenković na sjednici vlade u četvrtak kazao da bi Slovenija trebala prestati ucjenjivati. "Pozivam Sloveniju da podrži Hrvatsku kao članicu EU da bude članica OECD-a, da napuste takvu politiku, politika ucjene ne vodi ničemu", kazao je.

Također je ponovio da je hrvatski stav o graničnom prijeporu jasan. "To je otvoreno pitanje i Hrvatska je o njemu spremna raspravljati bilateralno", kazao je Plenković, dodavši da se priprema i posjet slovenskog premijera Mire Cerara Hrvatskoj.

Plenković je rekao i da je zadovoljan svojim dvjema nedavnim posjetama BiH i osvrnuo se na protivljenje bošnjačkih političara gradnji Pelješkog mosta.

"Naša poruka je sasvim jasna, dijalog s Bosnom i Hercegovinom, pojašnjenje svih aspekata, međunarodno-pravnih, tehničkih, mi smo spremeni i otvoreni za dijalog ", kazao je Plenković istaknuvši da je Pelješki most, koji se gradi na hrvatskom teritoriju, strateški projekt koji će povezati ne samo prostor Hrvatske već prostor Europske unije, ali i olakšati gužve tijekom ljetnih mjeseci u Neumu.

"Očekujem da dijalogom pronađemo najbolje modilitete s kojima će biti zadovoljni i Hrvatska i BiH", dodao je Plenković.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pl
Plenković: Hrvatska je izložena hibridnom medijskom djelovanju
24.11.2017

Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

zadar
Hrvatska: Sin pokušao zapaliti majku
23.11.2017

Zbog pokušaja ubojstva 28-godišnjak je uhićen i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje.

sud
Istraga protiv Todorića i ostalih postala pravomoćna
20.11.2017

Istraga protiv Ivice Todorića i njegovih suosumnjičenika postala je pravomoćna jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbacio žalbe obrane na odluku o pokretanju istrage koju je tužiteljstvo donijelo još 18. listopada.