Apoteke Sarajevo
bub

Rostaing: Kod mnogih pacijenata iz BiH kasno dijagnosticirana bolest bubrega

04.09.2017
SARAJEVO, 4. sep 2017

Jedan od deset najboljih nefrologa na svijetu, šef nefrološkog i transplantacionog odjela bolnice "Michallon" u Grenobleu Lionel Rostaing je tokom posjete Otvorenoj mreži pregledao 25 pacijenata koji čekaju na transplantaciju, a i one koji su je već izvršili. 

Dolazak ovog svjetski priznatog stručnjaka u Sarajevo, velika je stvar s obzirom na to da BiH nije članica Evropske fondacije za posredovanje i alokaciju u procedurama donacije organa (Eurotransplanta), saopćeno je iz Otvorene mreže.

Program transplantacija Otvorene mreže trenutno je, kako navode, jedina legalna i transparentna prilika dijaliznim pacijentima u BiH za kadaveričnu transplantaciju bubrega, jer i pored postojećeg zakonskog okvira, infrastruktura kliničkih centara u BiH i neuspostavljen sistem darivanja organa i dalje onemogućavaju izvođenje transplantacija organa u BiH.

Otvorena mreža počela je ovaj program zajedno s prof. Rostaingom prije pet godina i rezultat ove saradnje je više od 60 građana BiH koji su uspješno izvršili transplantaciju.

U BiH je trenutno oko 3.000 pacijenata na dijalizi, od kojih bi trećina mogla biti transplantirana i u cijelosti se vratiti svakodnevnom životu.

- Problem kod mnogih pacijenata s kojima sam se susreo jeste da im je kasno dijagnosticirana bolest bubrega. Ovi pacijenti iz BiH su tako mladi, tako da postoji veliki problem s otkrivanjem bubrežnih bolest - kazao je doktor Rostaing.

Dijalizi centri u BiH su opterećeni i rade u četiri smjene. Oko 700 pacijenata u BiH su kandidati za kadaveričnu transplantaciju, saopćeno je iz Otvorene mreže.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

vr
Dežure domova zdravlja u Kantonu Sarajevo
29.12.2017

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, po već ustaljenom rasporedu, organizovat će dežure za vrijeme novogodišnjih praznika.

zaga
Zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice naročito na hronične bolesnike
26.12.2017

Upozoravaju da su zbog aerozagađenja unutrašnjeg i vanjskog okoliša najugroženija djeca do pet godina starosti, osobe starije od 60 godina, hronični plućni i srčani bolesnici.

jem
Milion ljudi u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolere
21.12.2017

Broj osoba u Jemenu za koje se sumnja da su oboljeli od kolera popeo se na milion, prenosi Reuters.