Apoteke Sarajevo
dan bez

Javnim prijevozom smanjuje se zagušenje saobraćaja i zagađenje vazduha

04.09.2017
BANJA LUKA, 4.sep 2017

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke poziva sve općine u Bosni i Hercegovini da se priključe obilježavanju “Evropske sedmice mobilnosti” i “Svjetskog dana bez automobila”

„Evropska sedmica mobilnosti“, koju je 2002. pokrenula Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije, traje do 16. do 22. septembra, a svake godine ova kampanja se organizuje u više od 2.000 gradova širom svijeta.

Završava se 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

Fokus ovogodišnje "Evropske sedmice mobilnosti" je na dijeljenju.

- Korištenjem javnih vidova transporta možemo smanjiti naše troškove i dati doprinos smanjenju  emisije ugljičnog dioksida – ističu iz Centra za životnu sredinu.

Pametne tehnologije, kao što su aplikacije i online platforme, već pomažu da se mobilnost učini efikasnijom, uštedi novac i utiče na zaštitu životne sredine.

Studije pokazuju da prihvatanje zajedničke mobilnosti može imati pozitivan uticaj na naše gradove: na svakom dijeljenom automobilu, na primjer, otprilike 15 privatnih automobila se skloni s puteva.

Dijeljenje nam također omogućava lakše kombinovanje transportnih sredstava.

Vožnja automobila, korištenje bicikla, javni prijevoz - sve je moguće kada dijelimo, podsjećaju iz Centra za životnu sredinu, koji je nacionalni koordinator ove kampanje.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.