Apoteke Sarajevo
barselona

Grad Sarajevo poslao poruku podrške građanima Barselone: „Barcelona, Sarajevo esta contigo“

25.08.2017
Mladi umjetnici iz Sarajeva danas su na Trgu Barcelone u sarajevskom naselju Mojmilo započeli izradu velikog murala posvećenog pobratimskom gradu Barceloni koji se protekle sedmice suočio sa  terorističkim napadom.

 Na muralu na kojem će biti istaknut gušter-zmaj Draco, jedan od najznamenitijih simbola Barcelone,  napisano je „Barcelona, Sarajevo esta contigo“ (Barcelona, Sarajevo je uz tebe).


Grad Sarajevo organizator je multimedijalnog performansa kojem je cilj pružiti iskrenu podršku gradu čiji su stanovnici bili uz građane glavnog grada BiH i u najtežim trenucima.
„Najoštrije osuđujemo brutalni čin koji se desio u Barceloni. Ovo je još jedan pokazatelj da je potrebno ujedinjenje u borbi protiv terorizma, da se zlo nikada i nikome više ne ponovi“, kazao je gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, te istazao duboko suosjećanje s porodicama poginulih i povrijeđenih građana i turista Barcelone.


Počasni predsjednik „Kraljevskog teniskog kluba Barcelona 1899.“ i počasni građanin Grada Sarajeva Juan Mario Tintorei kazao je kako je  organizacija današnjeg performansa jedan je od najljepših načina kojim se pokazuje susojećajnost s građanima Barcelone. Narod Bosne i Hercegovine i građani njenog glavnog grada uvijek su znali pokazati solidarnost i meni je velika čast što nosim titulu počasnog građanina Grada Sarajeva“, istakao je Tintorei.

Ceremoniji na Trgu Barcelone prisustvovao je i Juan Bosco Gimenez Soriano, ambasador Španije u BiH.

Današnji multimedijalni perfomans obuhvatio je početak oslikavanja velikog murala na fasadi zgrade na Trgu Barcelone, te prigodan prateći muzički program u izvedbi gudačkih kvarteta.

NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.