Apoteke Sarajevo
makedonija

SRBI, MI VAS VOLIMO ILI ZA SVAĐU JE POTREBNO DVOJE!

23.08.2017
Za Start BiH piše: Oliver Branković, stalni dopisnik Makedonske radio televizije u R.Srbiji-Beograd"Braćo Srbi, mi vas volimo"- je naslovnica na prestižnim makedonskim dnevnim novinama Sloboden pečat, kao paradigma svega onoga što se dešava posljednjih dana na diplomatskoj relaciji Beograd-Skoplje, a naročito hajke srpskih medija prema Makedoniji. I dok je u Skoplju potez Beograda iznenadnim povlačenjem cjelokupnog osoblja srpske ambasade doživljen kao iznenađenje i šok, analitičarima to i nije bilo veliko iznenađenje. Sam akt i razlog, prema izjavi srpskog predsjednika Vučića, bio je da su obavještajne službe sakupile dovoljno dokaza da Makedonija vrši veoma veliko ofanzivno dejstvo prema organima i institucijama Srbije.

 Pritom, Vučić, barem medijima, nije dao niti jedan dokaz za takvu optužbu koja je predstavljena kao razlog za povlačenje kompletnog diplomatskog osoblja iz Skoplja. Ali zato su kasnije, šef diplomatije i drugi zvaničnici produžili diplomatske i političke napade sa različitim argumentima- od makedonskog glasa za Kosovo i prijem UNESCO-a, do istorijskog prijateljstva sa Grčkom, albanskim pitanjem itd. 

Makedonska reakcija prvo je bila zbunjujuća-od pomirljivih tonova da se sve može riješiti dijalogom i dobrosusjedstvom pa sve do telefonskog razgovora Zaev-Vućić....


Odgovor je u hronologiji


I dok srpsko-makedonska diplomatska, politička, pa i medijska saga još traje, poznavaoci ovih prilika počeli su da traže odgovor na pitanje šta je osnova ovakvih poteza i da li je srpska politika prema Makedoniji iznenadno promijenila kurs! Odgovor je u hronologiji političkih i medijskih aktivnosti u Srbiji i Makedoniji. 

Sa nagovještajem političkih promjena u Makedoniji poslije decembarskih izbora i mogućnosti za izlazak iz političke i intitucionalne krize formiranjem koalicione vlade Zaeva sa albanskim partnerima, šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, je tada, na iznenađenje svih i ničim izazvan, četvrtog januara, na press konferenciji izjavio da je Srbija napravila grešku što je priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, a ne kao FIROM, čime je naljutila Grčku. Razlog je bio makedonski glas za prijem Kosova u UNESCO. I to ne bi bilo čudno da to glasanje nije bilo godinu dana prije (niti je taj glas bio presudan)- kada je izostala srpska reakcija. Ali jeste bilo čudno jer su političke promjene u Makedoniji  bile već na pragu. 

Ovaj početak nove diplomatske politike prema Makedoniji od tada je produžen sa novim izjavama Dačića i drugih oficijalnih lica, produbljenim argumentima o grešci sa imenom, traženju reciprociteta u politici, izjavama da se Srbija ljuti-pa sve do početka parlamentarne izborne kampanje u Srbiji proljetos, kada je sam Vučić izvadio glavni slogan te kampanje- (Nećemo) Makedonski scenario! Uslijedila je njegova posjeta Putinu,gde je sam izjavio da je razgovarao i o Makedoniji i da mu je Putin izjavio da podržava Grueskog i VMRO! 


Žestoka diplomatsko- medijska kampanja


Nova politika prema Makedoniji  bila je kombinovana sa žestokom medijskom kampanjom i "niskim" naslovima gotovo svih vladinih ili provladinih medija u Srbiji, počev prvo od ruskog Sputnika, preko Informera, Večernjih novina, Blic-a, TV Pink-a.....TV Heppy gde je, naprimjer,  Ivica Dačić sa čuvenim voditeljem Marićem, u intervjuu, govorio o makedonskom premijeru Zaevu kao biznismenu koji je svojevremeno prodavao lubenice po Srbiji! 

Ova kombinovana diplomatsko-medijska histerija nastavljena je kasnije sa aferom srpskog obavještajca Živaljevića koji je "provaljen" kako učestvuje u Skoplju, u makedonskom Sobranju, prilikom pokušaja ustavnog udara i pokušaja ubistva Zaeva i drugih opozicionara, čime su uslijedile i diplomatske note....pa sve do nedavanja dozvole da makedonska vlada postavi vijence u Prohoru Pčinjskom za makedonski nacionalni praznik 2. Avgust. 

U nedostatku bilo koje varijante, najčešće se koristilo i još se koristi albansko pitanje, tiranska platforma, crni scenariji o sudbini Makedonije, sumnjivi analitičari...pa sve do bombastičnih naslova, kako je pisao Blic, Alo, Večernje novine, naravno i Sputnik i dr.-navodno od neimenovanih obavještajnih izvora iz BIE i VBA o 800 naoružanih Albanaca na granici sa Makedonijom, konvojima oružja, zatim o tome kako Zaev oblači šiptare u srpske uniforme da bi isprovocirao Srbiju i druge lažne vijesti.

Jedina reakcija i tada i sada prema ovakvoj diplomatsko-medijskoj kampanji bila je od srpske opozicije, prije svega Saše Jankovića koji je uveo i novi termin za novu srpsku spoljnu politiku-kao "politička tabloizacija" ili "tabloidna destabilizacija regiona", a ovih dana tačno definirao kao "politika stvaranjem konflikta"! 


Kako stvari stoje


Kako su se političke promjene odvijale, tako se nova srpska tabloidna politika zaoštravala, a pogotovu kada je Zaev postao premijer i obnovio Evro-Atlanske aspiracije, jasno preciziravši da Makedonija ide u EU i učlanjivanje u NATO. Rusija nije opcija, iako je evidentiran pokušaj miješanja u makedonske prilike-izjavljivali su ostali makedonski zvaničnici.Tu su bili i prvi koraci sa poboljšanjem regionalnih odnosa sa Grčkom, Bugarskom (potisan dogovor o prijateljstvu), Albanijom....

Sa ovakvom makedonskom politikom, poslije učlanjivanja Crne Gore u NATO, Srbija je ostala politička rupa na Balkanu. Sa zastojem u briselskom dijalogu sa Kosovom, Vučić je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu, sjedeći na dvije stolice- i EU integracije i prijateljstvo sa Rusijom. 

Očigledno je da se političke promjene u Makedoniji i izrazita opredjeljenja za članstvo u NATO-u i EU reflektiraju na najnoviju  srpsku  tabloidnu  spoljašnju  politiku, jer se približava momenat izbora Beograda- EU ili Rusija, a s tim i rješavanje pitanja statusa Kosova. 

Tu je odgovor na mnoga pitanja i dileme, a kampanja će se nastaviti, kako stvari stoje, ne samo prema Makedoniji, nego i prema drugim susjedima Srbije.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jug
Da Jugoslavija postoji danas, da bi li bila jedna od svjetskih velesila?
19.01.2018

Ne, Jugoslavija ne bi bila velesila.

arapović
ADIS ARAPOVIĆ:Prvo odbrana disertacije, pa konačan obračun s veleizdajnicima, dinastijama, tajkunima i hohštaplerima u vlasti i opoziciji
10.01.2018

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović odlučio je zamijeniti nevladin sektor političkim. Svoj odlazak nagovijestio je i u intervjuu za magazin Start BiH u kojem je, između ostalog, na pitanje novinarke Starta,

djed mraz sa p oklonime
Postojanje Djeda Mraza s aspekta fizike kao nauke
29.12.2017

Djeda Mraz radi ne 24, već 31 sat, zahvaljujuci različitim vremenskim zonama koje se smjenjuju na Zemlji. Uz pretpostavku da putuje sa istoka na zapad (što izgleda logično), znači da mora obaviti 822.6 posjeta u jednoj sekundi