Apoteke Sarajevo
lilika 2

Reportaža sa Zelengore: Zašto je Liliku naružio njen vlasnik Zoran

14.08.2017
Piše i fotografiše: Mevludin Mekić

Grupa zaljubljenika u prirodu i strastvenih planinara  po ko zna koji put zaputila se na Zelengoru. Nekima je to bio i prvi put (Šok, Asmir). Turu smo, ovoga puta, započeli iz sela Obalj nadomak Kalinovika. Plan je bio da za jedan dan obiđemo tri prelijepa jezera: Kladopoljsko, Štirinsko i Kotlaničko.
Put nas vodi preko Čengića bare gdje se nalazi nekropola stećaka.

Dalje idemo preko Kladopolja do Kladopoljskog jezera gdje pravimo kratku pauzu da bi napravili par fotografija. Nastavljamo  preko Masne bare do Vita bare gdje se nalazi križ za koji kažu da je postavljen za vrijeme Austro-Ugarske vladavine.

Nemamo puno vremena pa nastavljamo dalje prema Štirinskom jezeru gdje pijemo kafu dok Šok pokušava uhvatiti ribu, Ništa od ribe! Nastavljamo dalje put Kotlaničkog jezera, najljepšeg jezera na Zelengori. Ovo je raj za planinare!
 Oduševljeni smo jezerima i cjelokupnim ambijentom netaknute prirode. Današnju turu možemo smatrati uspješnom; prešli smo trideset i šest kilometara i uživali u  svakom napravljenom koraku, svakom centimetru.  Zelengora je pitoma planina, a  po ljepoti i jezerima jedna je od najljepših u BiH.

Našu grupu zaljubljenika u prirodu i planinarenje sačinjavali su:  Veso. Nera, Šok, Asmir, moja malekost, te vjerni pas Lilika. Ona nam se  pridružila u selu Obalj. Njen vlasnik, Zoran Lasica,  "naružio" je što se nije javila kad je krenula sa nama.

FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE OVDJE


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.