mig

IOM - Utrostručen broj migranata koji stižu u Španiju

11.08.2017
MADRID, 11. aug,2017

 Španija bi mogla nadmašiti Grčku u ovoj godini po broju migranata koji stižu morskim putem - od kojih neki dolaze na plaže popularne među turistima - na iznenađenje španskih gostiju.

Kupači na plaži u južnoj Španiji bili su zapanjeni u srijedu kada je crni gumeni čamac prepun migranata stigao do obale. Njegovi putnici brzo su iskočili iz čamca i nestali su u obližnjim brdima.

Sudeći po Međunarodnoj organizaciji za migracije, skoro 8.200 migranata stiglo je u Španiju od aprila - trostruko više nego u istom periodu prošle godine. Kao destinacija za migrante, Španija bi brzo mogla stići Grčku, gdje je 11.713 ljudi došlo u istom vremenskom okviru i koja nastavlja da se bori s prilivom izbjeglica, prenosi AFP.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

iran
Iran može za pet dana nastaviti obogaćivanje urana ako SAD raskinu ugovor
22.08.2017

Dogovor između svjetskih sila i Irana značio je umanjivanje sankcija u zamjenu za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa koja uključuje zabranu obogaćivanja urana na visokom nivou

migr
Španska obalna straža spasila 600 migranata u jednom danu
17.08.2017

Španska obalna straža saopćila je da je spasila 600 migranata koji su prešli iz Maroka u 24-satnom periodu, u jeku povećanog broja njihovih dolazaka.

mun
Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
17.08.2017

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.