Apoteke Sarajevo
star

Jezero Starača dobilo novih 120 metara obale

31.07.2017
SARAJEVO, 31. jula 2017

S novih 120 metara obale ilijaško jezero Starača, koje je grupa ljubitelja prirode spasila da ne postane deponija i izvor zaraze, postalo je još primamljivija destinacija za odmor, ali i za takmičarski i rekreativni ribolov.

Udruženje građana ''Bistro!'' uz pomoć UNDP-a nastavilo je radove na uređenju ovog jezera, čišćenju, produbljenju i uklanjanju rastinja koje je prekrivalo obalu i stazu za takmičenje.

Iz Udruženja su Feni kazali da je zahvaljujući novcu koji su dobili urađen ogroman posao  te da je od bare s maksimalno desetak mjesta za ribolov, Starača postala jezero na kojem se mogu organizirati takmičenja za 60-ak takmičara.

- Zahvaljujući aktivnostima ribolovaca našeg udruženja i USR 'Sarajevo 1906', Sarajevo i okolina su dobili dvije jako lijepe vode na kojima se već uveliko održavaju takmičenja  državnog ranga - naveli su iz Udruženja ''Bistro!''.

Kažu da su i njihovi prijatelji uradili dobar posao na uređenju ribarske oaze ''Lađenice'' u Dobroševićima te da je i njima finansijski pomogao UNDP. Pozvali su i druge organizacije, udruženja te sve koji su u mogućnosti da pomognu onima koji žele ''prirodi vratiti dug''.

Jezero Starača se nalazi na području općine Ilijaš, nedaleko od naselja Ljubinića. Prije uređivanja, bez obzira na nezagađenu i kvalitetnu vodu, prijetilo je da postane lokalitet deponije.

Zahvaljujući ljubiteljima prirode i ribolovcima iz Udruženja ''Bistro!'' koji su prethodnih godina bili inicijatori uređivanja i čišćenja ovog lokaliteta bogatog prirodnim ljepotama ovo jezero služi za održavanje takmičenja ribolovaca te kao izletište u kojem mogu uživati građani ilijaške općine, ali i cijelog Sarajevskog kantona pa i šire.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.