Apoteke Sarajevo
fna

Ekolozi - Upoznajmo rijeke i jezera Sutjeske da bismo ih bolje očuvali

31.07.2017
BANJA LUKA, 31.jula 2017

Na Tjentištu su postavljene tri nove informativne table o hidrografiji Nacionalnog parka Sutjeska, živom svijetu, prijetnjama i značaju očuvanja voda.

-S Nacionalnim parkom Sutjeska sarađujemo već godina radeći na raznim aspektima zaštite, ali i promocije ljepota našeg najstarijeg zaštićenog područja. Sutjesku godišenje posjeti više od 20.000 turista, te je izuzetno važno da imaju materijal koji će im u isto vrijeme dati značajne informacije, privući ih i ostaviti prirodu u što očuvanijem stanju - istakla je Iva Miljević iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

To ekološko udruženje će uskoro izdati novu publikaciju s rezultatima naučnih istraživanja pet jezera Parka, čime će još jednom biti potvrđena biološka raznolikost i jedinstvenost živog svijeta voda ovog zaštićenog područja.

-Posjete Nacionalnom parku Sutjeska rastu iz godine u godinu. Prošle godine smo imali goste sa svih kontinenata i sigurni smo da će se ova tradicija nastaviti. Uz ovoliki broj ljudi, očuvanje vrijednosti Parka predstavlja pravi izazov na kome moramo sve više raditi i truditi se da im kroz razne materijale Parka dočaramo kako ljepote, tako i važnost odgovornog ponašanja u jednom ovako vrijednom području - izjavio je Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

Izrada informativnih tabli je realizovana u sklopu projekta "Jačanje javne svijesti o značaju i zaštiti voda na teritoriji NP Sutjeska" podržanog od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

milj
U četvrtak obilazak radova na uređenju i čišćenju zidova korita rijeke Miljacke
04.10.2017

U četvrtak, 05.oktobra, 2017. godine, u 11,00 sati načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad i članovi Opštinskog štaba civilne zaštite obići će teren i pregledati izvedene radove.

zagad
Osam škola iz oba entiteta realizuju projekt 'Dobre vodne komšije'
01.08.2017

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle počeo je implementaciju osamnaestomjesečnog projekta pod nazivom “Dobre vodne komšije II“, koji finansijski podržava fondacija "Robert Bosch Stiftung GmbH" iz Njemačke.

star
Jezero Starača dobilo novih 120 metara obale
31.07.2017

Udruženje građana ''Bistro!'' uz pomoć UNDP-a nastavilo je radove na uređenju ovog jezera, čišćenju, produbljenju i uklanjanju rastinja koje je prekrivalo obalu i stazu za takmičenje.