Brinemo za okoliš
44

Izetbegovićevo pismo Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH

17.07.2017


SARAJEVO, 17. jula 2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH u kojem od njih traži da upotrijebe sve ovlasti, sredstva i resurse koje imaju i koje su neophodne da konačno zaustave "višegodišnje anticivilizacijsko, antidaytonsko i protivustavno djelovanje Milorada Dodika“.

Izetbegović u pismu navodi da je 7. jula ove godine predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, u govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz BiH i Republike Srbije, rekao: "poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način...“.

Izetbegović ističe kako se radi o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Anex VII Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljene osobe.

- Iz navedene izjave nedvosmisleno proizlazi da Milorad Dodik smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH zagarantovano pravo na povratak predstavlja "ponovnu okupaciju“ tog dijela BiH, koju treba spriječiti - navodi Izetbegović u pismu.

Naglašava da je navedena izjava "vrhunac višegodišnjeg sistematskog i programskog djelovanja Milorada Dodika kojim on izaziva i raspiruje strah, nesigurnost, mržnju, razdor i netrpeljivost među narodima i građanima BiH, te kojim bahato i bezobzirno ruši i podriva sve što je u općem interesu BiH i svih njenih naroda i građana: mir, stabilnost, pomirenje, reforme, unutrašnje i vanjske integracije“.

Izetbegović navodi da je to i takvo djelovanje Milorada Dodika obilježeno, između ostalog, stalnim i agresivinim negiranjem genocida, odlikovanjem i veličanjem onih koji su pravosnažno presuđeni ili im se sudi za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, prijetnjama otcjepljenjem entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, podrivanjem, kršenjem i nepoštivanjem suvereniteta BiH, njenih državnih institucija i njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti, ovlaštenja i odluka, naročito državnih pravosudnih, odbrambenih i sigurnosnih institucija, poput Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, Oružanih snaga BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koje su temelj i garancija pravne i fizičke sigurnosti ove države i njenih naroda i građana.

- Imajući u vidu sve navedeno, od vas, kao od ovlaštenih predstavnika međunarodne zajednice odgovornih za provedbu i poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma u cjelini, tražim da bez odlaganja i bez rezerve upotrijebite sve ovlasti, sredstva i resurse koje imate i koje su neophodne da konačno zaustavite ovo višegodišnje anticivilizacijsko, antidaytonsko i protivustavno djelovanje Milorada Dodika. Upozoravam vas da je krajne vrijeme da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak BiH najozbiljniju i rastuću prijetnju - navodi Izetbegović u pismu upućenom visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF