Raiffeisen
44

Izetbegovićevo pismo Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH

17.07.2017


SARAJEVO, 17. jula 2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH u kojem od njih traži da upotrijebe sve ovlasti, sredstva i resurse koje imaju i koje su neophodne da konačno zaustave "višegodišnje anticivilizacijsko, antidaytonsko i protivustavno djelovanje Milorada Dodika“.

Izetbegović u pismu navodi da je 7. jula ove godine predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, u govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz BiH i Republike Srbije, rekao: "poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način...“.

Izetbegović ističe kako se radi o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Anex VII Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljene osobe.

- Iz navedene izjave nedvosmisleno proizlazi da Milorad Dodik smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH zagarantovano pravo na povratak predstavlja "ponovnu okupaciju“ tog dijela BiH, koju treba spriječiti - navodi Izetbegović u pismu.

Naglašava da je navedena izjava "vrhunac višegodišnjeg sistematskog i programskog djelovanja Milorada Dodika kojim on izaziva i raspiruje strah, nesigurnost, mržnju, razdor i netrpeljivost među narodima i građanima BiH, te kojim bahato i bezobzirno ruši i podriva sve što je u općem interesu BiH i svih njenih naroda i građana: mir, stabilnost, pomirenje, reforme, unutrašnje i vanjske integracije“.

Izetbegović navodi da je to i takvo djelovanje Milorada Dodika obilježeno, između ostalog, stalnim i agresivinim negiranjem genocida, odlikovanjem i veličanjem onih koji su pravosnažno presuđeni ili im se sudi za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, prijetnjama otcjepljenjem entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, podrivanjem, kršenjem i nepoštivanjem suvereniteta BiH, njenih državnih institucija i njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti, ovlaštenja i odluka, naročito državnih pravosudnih, odbrambenih i sigurnosnih institucija, poput Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, Oružanih snaga BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koje su temelj i garancija pravne i fizičke sigurnosti ove države i njenih naroda i građana.

- Imajući u vidu sve navedeno, od vas, kao od ovlaštenih predstavnika međunarodne zajednice odgovornih za provedbu i poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma u cjelini, tražim da bez odlaganja i bez rezerve upotrijebite sve ovlasti, sredstva i resurse koje imate i koje su neophodne da konačno zaustavite ovo višegodišnje anticivilizacijsko, antidaytonsko i protivustavno djelovanje Milorada Dodika. Upozoravam vas da je krajne vrijeme da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak BiH najozbiljniju i rastuću prijetnju - navodi Izetbegović u pismu upućenom visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sajam
Sajam zanimanja i srednjih škola prvi put održan u Tuzli
23.11.2017

Osnovci završnih razreda iz Tuzle danas su se na Sajmu zanimanja i srednjih škola 2017. Tuzla mogli upoznali sa srednjim školama, zanimanjima i programom, koji je ponuđen budućim srednjoškolcima.

umjere
U BiH sutra umjereno oblačno i sunčano
23.11.2017

Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu od 6 do 9, a najviša dnevna od 11 do 17 stupnjeva.

sken
Za 48. rođendan Centra Skenderija koncerti Joksimovića i Dubioze kolektiv
23.11.2017

- Karte za koncerte planirane za 29. novembar - Željko Joksimović i 1. decembar - Dubioza kolektiv, prodate su u rekordnom roku.