Brinemo za okoliš
lij

Nastavak suđenja Lijanoviću i Šakiću, optužnice iz drugog predmeta kao dokaz

17.07.2017

TUZLA, 17. jula 2017

U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je uložilo nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su i presude nekim svjedocima koji su osuđeni zbog obmane pri dobijanju kredita.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen, zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine.

U tom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Tužioci su kao materijalni dokaz uložili i optužnicu Tužilaštva BiH po kojoj se Jerko Ivanković Lijanović i još devet osoba terete za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje. U ovom predmetu je suđenje u toku.

Advokatica Mirna Delalić, koja brani Lijanovića u ovom predmetu ali i u procesu u Sarajevu, rekla je da nijedna optužnica ne može biti dokaz u ovom predmetu.

- To bi značilo da bih sve dokaze iz tog predmeta morala i ovdje predstaviti - kazala je ona, napomenuvši da je “irelevantna” jedna od presuda koju Tužilaštvo želi uložiti.

S druge strane, tužitelj Dalibor Bingas je naveo da se iz jedne od optužnica vidi da su činjenice bitne za postupak.

- Optužnica ukazuje na činjenice bez obzira što ne dokazuje krivnju. Smatramo da su prigovori Odbrane neosnovani, a i odbrana je ranije slične dokumente unosila kao dokaze - rekao je Bingas.

Na današnjem ročištu se govorilo i o blagajničkom izvještaju koji je firma “Voćar Piramida” trebala dostaviti na zahtjev odbrane. Sutkinja Vildana Helić je kazala da je ta firma dostavila izjavu u kojoj piše da tokom tri godine nije isplaćivala novac Suadu Čamdžiću.

Advokatica Delalić je rekla da je ona tražila da se dostavi blagajnički izvještaj, koji svaka firma mora imati na kraju godine. S druge strane, tužiteljica Anela Garčević je kazala da je blagajnički izvještaj irelevantan jer je svjedok govorio da je novac dizao s računa, a ne iz blagajne, i davao Čamdžiću, za što postoji dokaz.

Suđenje će biti nastavljeno 16. augusta, javlja BIRN-Justice Report.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sip
U akciji 'Akademik' uhapšene tri osobe, oduzeto 14 kilograma 'skanka'
22.02.2018

Uhapšene osobe kriminalistički su obrađena u prostorijama MUP-a RS, te će u zakonski određenom roku biti predata na dalje postupanje nadležnom tužiocu, saopćeno je iz SIPA-e.

pi
Hrvatski i bh. državljani pljačkali po RH plastičnim noževima i pištoljima
15.02.2018

Mete su im bile ljekarne i kladionice na području Črnomerca, Podsuseda, Dubrave, Maksimira, Peščenice, Medveščaka, Trnja i Samobora, javlja Hina.

krijumčarenje
Crno tržište u BiH: Pištolj 300 do 700, puška 250 do 450 maraka
10.02.2018

Cijene kratkih i dugih cijevi u zemljama zapadne Evrope mnogo su veće nego kod nas • Prema jednom istraživanju UNDP-a, u BiH ima oko 750.000 komada ilegalnog oružja • Puškama porijeklom sa Balkana vrše se teroristički akti širom svijeta • SIPA je u 1

SBF