Race for Cure
mer

Merkel: Neću prihvatiti gornje granice broja izbjeglica

17.07.2017
BERLIN, 17. jula 2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je svoju migracijsku politiku u velikom televizijskom intervjuu u nedjelju uoči ljetne pauze i još jednom odbacila gornju granicu broja izbjeglica te je deset sedmica do parlamentarnih izbora rekla da namjerava voditi zemlju još četiri godine odbacivši kritike čelnika socijaldemokrata. 

"Što se gornje granice broja izbjeglica tiče moj stav je i dalje više nego jasan: ja neću prihvatiti gornje granice", rekla je Merkel za televiziju ARD. 

Postavljanje granice traži Kršćansko-socijalna unija (CSU) s kojom je kancelarkina Kršćansko-demokratska unija CDU na saveznoj razini djeluje kao  Unija CDU/CSU. 

Smanjenjem broja izbjeglica kroz ciljano usmjeravanje i borbu protiv uzroka emigracije može se postići više nego pukim uvođenjem gornje granice, rekla je Merkel.

Načelno je podržala zahtjev SPD-ova kandidata za kancelara Martina Schulza za više državnih investicija, ali je upozorila da je priprema takvih projekata dugotrajna, prenosi Hina. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ur
Urgan opustošio Portoriko
22.09.2017

Stanje je teško i u Dominikanskoj Republici gdje uragan jenjava, ali se opasnost očekuje od velikih talasa i podizanja nivoa mora.

he
Jevrejski muzej Beč prikazuje izložbu o Heleni Rubinstein
22.09.2017

U bečkom Jevrejskom muzeju bit će prikazana izložba o Heleni Rubinstein (1870.-1965.), pionirki ženskog poduzetništva.

mer
Merkel je favorit, neizvjesno ko će činiti koaliciju nakon izbora
22.09.2017

Na prvi pogled, njemački opći izbori koji će se održati u nedjelju, su završena stvar – sve ankete predviđaju pobjedu konzervativaca Angele Merkel.