Lutrija BiH
kat

Washington Post tvrdi da su Emirati hakirali Katar i izazvali krizu u Zaljevu

17.07.2017
WASHINGTON, 17. jula 2017

Ujedinjeni Arapski Emirati su organizirali hakiranje profila na društvenim mrežama kataske vlade krajem maja, a kako bi se objavili oštre, ali lažne izjave katarskog emira, što je potom uzrokovalo krizu, objavio je The Washington Post, pozivajući se na američke obavještajne izvore, prenosi Reuters.

Katarskom emiru, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thaniju je pripisana izjava u maju u kojoj je hvalio Hamas, a Iran nazvao islamskom silom. Nakon toga, četiri države su prekinule diplomatske i ekonomske odnose s Katarom, uključujući Saudijsku Arabiju, UAE, Bahrein i Egipat.

Katar je odmah ustvrdio da su lažne izjave ubacili hakeri, ali zaljevske zemlje nisu prihvatile objašnjenje. Američki list izvještava da su obavještajci SAD saznali da su samo dan prije sporne objave zvaničnici iz Emirata na visokom nivou razgovarali o planiranom hakiranju.

Nije poznato, kako navode, da li je UAE hakirao ili je samo platio hakiranje profila. Ambasador UAE u SAD je odbacio ove informacije kazavši kako su lažni.

- Ono što je jasno jeste ponašanje Katara koji pomaže, finansira i omogućava teroristima djelovanje. Oni ohrabruju nasilje, radikalizaciju i podrivaju stabilnost susjeda - naveo je ambasador. Američki State department nije odgovorio na upit Reutersa o ovim informacijama.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ur
Urgan opustošio Portoriko
22.09.2017

Stanje je teško i u Dominikanskoj Republici gdje uragan jenjava, ali se opasnost očekuje od velikih talasa i podizanja nivoa mora.

he
Jevrejski muzej Beč prikazuje izložbu o Heleni Rubinstein
22.09.2017

U bečkom Jevrejskom muzeju bit će prikazana izložba o Heleni Rubinstein (1870.-1965.), pionirki ženskog poduzetništva.

mer
Merkel je favorit, neizvjesno ko će činiti koaliciju nakon izbora
22.09.2017

Na prvi pogled, njemački opći izbori koji će se održati u nedjelju, su završena stvar – sve ankete predviđaju pobjedu konzervativaca Angele Merkel.