konferencija

Počela dvodnevna konferencija 'Pravo na inkluzivno obrazovanje'

19.06.2017

SARAJEVO, 19. jun) - Konferencija „Pravo na inkluzivno obrazovanje“ koja je u ponedjeljak počela u Sarajevu okupila je brojne bh. i svjetske eksperte iz oblasti obrazovanja.

Konferencija, koju organiziraju UNICEF i Ministarstvo civilnih poslova BiH, posvećena je informiranju o Općem komentaru člana 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom o inkluzivnom obrazovanju.

Komentar se odnosi na  smjernice za 166 država koje su ratificirale Konvenciju o ispunjavanju obaveza iz člana 24., a među kojima je i BiH, prema kojem su  države potpisnice dužne da osiguraju inkluzivni obrazovni sistem na svim nivoima i cjeloživotno učenje.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović podsjetio je da zakonska regulativa u BiH, za sve nivoe obrazovanja, omogućava da svaka individua ima jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti učešća u odgovarajućem obrazovanju, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Osmanović je kazao da se stvaraju preduvjeti za implementaciju procesa inkluzije kroz adekvatnu edukaciju i podršku odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima u vidu pomoći stručnjaka različitih profila prilikom izrade individualiziranih nastavnih programa.

Podsjetio je da je u okviru zajedničkog projekta EU i Vijeća Evrope „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“ izrađen Akcioni plan implementacije preporuka koje će doprinijeti unapređenju inkluzivnog obrazovanja i daljem razvoju inkluzivnih obrazovnih politika, te da plan predstavlja osnov za naredne aktivnosti koje bi trebale biti prepoznate kao platforme za osmišljavanje politika djelovanja u sferi inkluzije.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan smatra da institucije vlasti razumiju važnost uvođenja inkluzivnog obrazovanja u školama, te da će na ovoj dvodnevnoj konferenciji biti konkretizirana pitanja i zadaci da bi inkluzivno obrazovanje bilo provedeno u svim školama.

-  Posao nastavnika je izuzetno važan, ali ponekada se nastavnici osjećaju usamljeni u svojim učionicama, te im je potrebna podrška da bi bili u stanju da se suoče s izazovima koje inkluzivno obrazovanje predstavlja za njih - kazala je Narayan.

Izvršna direktorica Uudruženja „Duga“Anka Izetbegović naglašava da inkluzivno obrazovanje traži suradničke odnose, ne traži izoliranog nastavnika koji tek predaje svoj predmet, traži profesionalca koji sarađuje s drugima, koji zna na koji način uključiti roditelje, senzibilizirati lokalnu zajednicu, te na koji način uključiti i druge  škole.

- U ovom društvu postoje dobre prakse, postoje dobri i izolirani nastavnici, postoje i dobre škole koje promoviraju dobre inkluzivne vrijednosti. Sada je pitanje odgovornosti sistema koji će bezuvjetno prihvatiti odluku da se mora stalno radit na poboljšanju uslova za obrazovanje svakog djeteta – kazala je Izetbegović i napomenula da možda  inkluzija i trpi zbog toga što je opće bh.obrazovanje u određenoj krizi.

Bosna i Hercegovina je 29. jula 2009. godine potpisala Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom, a ratificirala je 12. marta 2010. godine. Procjenjuje se da su oko 6,5 posto djece u BiH djeca s poteškoćama u razvoju.

Konferencija u Sarajevu okupila je oko 60 učesnika, a uz organizatore Ministarstvo civilnih poslova BiH i UNICEF,prisutni su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta, kantonalnih ministarstva obrazovanja, fakulteta, škola, organizacija osoba s invaliditetom, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

fna
Izetbegović odao počast šehidima na mezarju Kovači
26.06.2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović drugog dana Ramazanskog bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida, odao je počast poginulim borcima Armije BiH na mezarju Kovači.

dm
Mektić: Dodik da objasni odakle mu 200.000 eura koje nosi u džepu
26.06.2017

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je danas predsjednika RS-a Milorada Dodika da objasni “porijeklo i odakle mu 200.000 eura, koje je prije mjesec dana unio u BiH”.

um
U BiH tokom dana postupno povećanje oblačnosti
26.06.2017

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

No Frost Gorenje