Raiffeisen
asu

U toku radovi na staklenoj fasadi zgrade Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo

19.06.2017

SARAJEVO, 19. jun  - Nakon višemjesečnog zastoja radovi su opet nastavljeni na izgradnji nove zgrade Akedemije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, smještenoj na Skenderiji, a cilj je osigurati studentima i akademskom osoblju te visokoškolske institucije uvjete za obrazovni proces na evropskom nivou.

Iako je temeljac za novi objekt ASU postavljen još 2010. godine, brojne su se administrativne prepreke našle na putu projekta, ali i nedostatak sredstava.  Vrijednost projekta je deset miliona KM, a do sada su završene tek dvije dok je treća faza u toku.

Anka Petrović iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je investitor i zadužen za nadzor radova, ističe za Fenu da je izvođač radova za treću fazu uveden u posao krajem decembra prošle godine, a rok za završetak fasade je osam mjeseci. Iako je rok za taj dio posla do augusta ove godine, očekuje se da će radovi trajati duže imajući u vidu zimski period kada građevinski radovi nisu mogli biti vršeni.

- Riječ je o polustrukturalnoj fasadi, koja obuhvata više fasada, a dugo smo čekali da se autor idejnog projekta Jonus Ademović odluči koju će izabrati. On je prije dvadesetak dana promijenio rješenje, te će na fasadi biti određene perforacije s krugovima na korten limu, a prvobitni projekt je bio s kvadratićima - istaknula je.

U prethodne dvije faze završeni su grubi radovi - prva je podrazumijevala podzemni dio objekta, a drugi njegovu konstrukciju. Završen je krov te njegova hidroizolacija i tehnička izolacija na zadnjoj etaži.

- Nemamo obezbijeđena sredstva za cijeli ugovor. Naš je ugovor dva miliona i 400.000 KM, a od toga smo ugovorili krov i tri fasade. U planu imamo pripremiti novi tender za priključke objekta i vanjsko uređenje, a to će sve raditi Zavod - navela je Petrović.

Četvrta faza podrazumijevat će priključenje objekta na komunalnu infrastrukturu te vanjsko popločenje.

- Za unutrašnje radove nisu obezbijeđena sredstva, a i ovo do sada smo radili vlastitim sredstvima - to je milion i po KM iz kreditnih sredstava putem Ministarstva obrazovanja KS-a od čega radimo fasadu. Radit ćemo i priključke da spojimo krov slivnicima kako se voda ne bi razlijevala unutar podzemnog dijela objekta. Pokušavamo da zaštitimo zgradu kako više ne bi bila izložena kiši i propadanju. To nam je cilj. Ukupna vrijednost objekta je deset miliona KM, a u dosadašnjim radovima nismo došli još ni do pet miliona - ustvrdila je ona.

U toku su radovi na tri fasade objekta, dok za četvrtu stranu trenutno nema raspoloživih sredstava.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

pro
Završen protest policije u Sarajevu, pregovarački tim niko nije primio
18.12.2017

Istakao je da se i sutra mogu očekivati protesti policije u nešto manjem broju pred zgradom Parlamenta FBiH.

pau
Publika bira novu izložbu u Zemaljskom muzeju BiH
18.12.2017

Izložba "Svijet koji nestaje" ima za cilj ukazati na problem izumiranja živog svijeta na globalnom nivou, ali i u BiH.

sn
U Bosni sutra oblačno sa slabim snijegom,u Hercegovini i jugozapadu Bosne vedro
18.12.2017

U većem dijelu Bosne sutra se prijepodne prognozira oblačno vrijeme, lokalno sa slabim snijegom u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno vedro.