Federalni ministar

Ministar Bukvarević poziva na dijalog i institucionalno rješavanje problema

19.06.2017

SARAJEVO, 19. jun -  Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem je još jednom izrazio žaljenje što su borci još jednu noć proveli pred zgradom Vlade FBiH i pozvao njihove predstavnike na dijalog i institucionalno rješavanje problema.

Kako se dalje navodi, ministar Bukvarević svakodnevno ima komunikaciju sa svim boračkim kategorijama, a sve radi sistemskog rješavanja nagomilanih problema boračkih kategorija koji nisu lako rješivi.

- Problemi boraca su duboko utkani u bh. društvo pa je svaki potez vrlo zahtijevan i iziskuje dugotrajno razgovaranje i dogovaranje, kako bi bile izbjegnute mjere i potezi kojima bi bila povrijeđena neka od boračkih kategorija - navodi se u saopćenju.

Istovremeno, navodi se da su demobilisani borci najrazdijeljenija boračka kategorija, odnosno da najviše udruženja boraca predstavlja upravo demobilisane borce, tako da je intencija da se kroz Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja smanji broj udruženja i dovede do ukrupnjavanja i ujedinjavanja boračkih udruženja, posebno onih koja predstavljaju demobilisane borce.

Time bi, kako se sitiče, bila ostvarena reprezentativnost što bi za konačan rezultat imalo formiranje jedinstvene boračke organizacije, koja će pod svojim okriljem imati sve boračke kategorije.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas će prisustvovati Skupštini Saveza demobilisanih boraca FBiH, koji ima preko 70.000 demobilisanih boraca.

Ranije, ministar Bukvarević prisustvovao je Skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Skupštini Ratnih vojnih invalida FBiH i Danu Zlatnih ljiljana u Travniku, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, proslijeđenom putem Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

fna
Izetbegović odao počast šehidima na mezarju Kovači
26.06.2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović drugog dana Ramazanskog bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida, odao je počast poginulim borcima Armije BiH na mezarju Kovači.

dm
Mektić: Dodik da objasni odakle mu 200.000 eura koje nosi u džepu
26.06.2017

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je danas predsjednika RS-a Milorada Dodika da objasni “porijeklo i odakle mu 200.000 eura, koje je prije mjesec dana unio u BiH”.

um
U BiH tokom dana postupno povećanje oblačnosti
26.06.2017

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

No Frost Gorenje