Brinemo za okoliš
Federalni ministar

Ministar Bukvarević poziva na dijalog i institucionalno rješavanje problema

19.06.2017

SARAJEVO, 19. jun -  Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem je još jednom izrazio žaljenje što su borci još jednu noć proveli pred zgradom Vlade FBiH i pozvao njihove predstavnike na dijalog i institucionalno rješavanje problema.

Kako se dalje navodi, ministar Bukvarević svakodnevno ima komunikaciju sa svim boračkim kategorijama, a sve radi sistemskog rješavanja nagomilanih problema boračkih kategorija koji nisu lako rješivi.

- Problemi boraca su duboko utkani u bh. društvo pa je svaki potez vrlo zahtijevan i iziskuje dugotrajno razgovaranje i dogovaranje, kako bi bile izbjegnute mjere i potezi kojima bi bila povrijeđena neka od boračkih kategorija - navodi se u saopćenju.

Istovremeno, navodi se da su demobilisani borci najrazdijeljenija boračka kategorija, odnosno da najviše udruženja boraca predstavlja upravo demobilisane borce, tako da je intencija da se kroz Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja smanji broj udruženja i dovede do ukrupnjavanja i ujedinjavanja boračkih udruženja, posebno onih koja predstavljaju demobilisane borce.

Time bi, kako se sitiče, bila ostvarena reprezentativnost što bi za konačan rezultat imalo formiranje jedinstvene boračke organizacije, koja će pod svojim okriljem imati sve boračke kategorije.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas će prisustvovati Skupštini Saveza demobilisanih boraca FBiH, koji ima preko 70.000 demobilisanih boraca.

Ranije, ministar Bukvarević prisustvovao je Skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Skupštini Ratnih vojnih invalida FBiH i Danu Zlatnih ljiljana u Travniku, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, proslijeđenom putem Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša
23.03.2018

Bez padavina na jugu i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne.

zi
Saobraćajni kolaps pokazao nesposobnost i nezainteresiranost vlasti u KS
23.03.2018

Napominju da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo.

cci
CCI: Izmjene izbornog zakona i za otklanjanje blokada sistema
23.03.2018

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

Gorenje