Raiffeisen
kes

Kešić: Većeg ulaganja u BiH neće biti bez promjene poslovnog ambijenta

15.06.2017
SARAJEVO, 15. juna 2017

Fahrudin Kešić,  advokat iz Birminghama i vlasnik nekoliko investicionih kompanija u Engleskoj,  prisustvovao je Sarajevo Business Forumu (u maju ove godine) i iskoristio je to da proširi biznis networking, sagleda mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu te održi niz zanimljivih poslovnih sastanaka s biznismenima, političarima i diplomatima.

Zahvalan je direktoru BBI banke Ameru Bukviću koji ga je pozvao na ovaj biznis forum i tako omogućio da sagledaju u kojoj fazi je ideja da njegova kompanija "Advantage Business Group" investira ne samo u BiH nego i u regiji jugoistočne Evrope.

- Naravno, uz to treba spomenuti i dodatni segment razmjene ekonomskog i ekspertnog poslovnog mišljenja s biznismenima iz svijeta o našoj ideji otvaranja balkanske regije prema Velikoj Britaniji i to specijalno nakon Brexita, budućeg izlaska Britanije iz Evropske unije - kazao je.  

Ocjenjuje da su takvi skupovi biznismena i političara dobra prilika da se u direktnim razgovorima kaže šta investitori misle o mogućnostima ulaganja u privredu Bosne i Hercegovine i šta bi politika trebalo da uradi da bi našu državu učinila interesantnom za ulaganje.

Kešić podsjeća da je iznos stranih investicija u BiH u protekloj godini iznosio oko 230 miliona eura. Usporedbe radi, navodi da je u Birminghamu izgrađena gradska biblioteka koja je koštala duplo više. To, kaže, sve samo za sebe govori.

- U susretima i razgovorima s političarima (koji su bili prisutni) rekao sam da, nažalost, većeg ulaganja u BiH neće biti bez stabilnijeg ekonomskog i političkog okruženja, bez vladavine prava i promjene poslovnog ambijenta. Naravno, nisam prvi koji im je to rekao. Recimo, na forumu im je investitor iz SAD-a Ilijaz Zenkić (Elias R. Zenkich), vlasnik kompanije Vita-Life u Visokom rekao da mu je trebalo osam mjeseci da formira kompaniju, što je nedopustivo jer se takve kompanije u mnogim državama otvore za dan-dva - kaže.

Tu su, kako je naglasio, i problemi s kadrovima, sa sistemom školovanja u BiH “koji treba prilagoditi svjetskim standardima jer su za uspješno ulaganje potrebni i obrazovani domaći kadrovi”.

- Infrastruktura je posebna priča, potom nerazriješena ekonomska regulativa s prvim susjedima i mnoga toga. Iskreno mislim, kad bi vlast u BiH počela rješavati ove probleme, bilo bi im potrebno najmanje tri godine teškog rada. Dotad će bh. biznismeni u Bosnu i Hercergovinu i dalje ulagati “srcem”, a ne ekonomskom logikom. Ako se ovo ne promijeni, iskreno rečeno, takvih će biti sve manje. Potrebno je da vlasti u BiH revidiraju svoju poslovnu strategiju, usklade sa svjetskim normama i prilagode investitorima koji bi nesmetano ulagali kapital i pokrenuli posrnulu privredu naše države - poručio je.  

Boravak u Sarajevu Kešić je iskoristio i za sastanak s rukovodstvom biznis departmana britanske ambasade u Sarajevu.

- Kao državljanin Velike Britanije i BiH informiran sam o viznom režimu. Naime, u posljednje vrijeme građanima BiH je sve teže dobiti vizu za UK, umjesto da olakšamo i potpuno ukinemo vize, imamo situaciju da je viza za Veliku Britaniju postala “lutrija”. Treba olakšati putovanje građanima, turistima, biznismenima, vlade u Londonu i Vijeće ministara BiH treba da ozbiljno rade na tome. Brexit je dodatno zakomplicirao stvari i jako je teško, gotovo nemoguće dobiti vizu za Britaniju - smatra.  

U informaciji koje je Feni dostavio BHDInfodesk - Birmingham navodi se da su razgovarali i o daljnjoj saradnji "Advantage Business Group" i tog departmana i zaključili da ima prostora za veću saradnju BiH i Velike Britanije.

- Obje države imaju bogatu ponudu, a zajednički ćemo raditi i na nekim projektima o kojima će se uskoro čuti. Rekao sam im i da biznismeni iz Britanije imaju motivaciju da investiraju u infrastrukturne, tehnološke projekte, ali nemaju potporu vlasti BiH te da britanska vlada treba na tome intenzivno pregovarati s bh. zvaničnicma - kazao je. 

Magistar prava Fahrudin Kešić, 36-godišnji advokat iz Birminghama, 1992. godine u Coventry je došao s porodicom. Počeli su od nule, teško radili, mnogo učili, tako da je  danas cijenjen biznismen. Bogatstvo mladog Kozarčanina procjenjuje se na 12 miliona funti, vlasnik je tri uspješne kompanije u Britaniji, uključujući i Advantage Business Group, veliku evropsku korporaciju koja je ovlaštena za obavljanje poslovnog, finansijskog i poreznog savjetovanja, revizije, poslovnog restrukturiranja, korporativnih finansija, forenzičkih usluga i svih pravnih usluga. Također je suvlasnik MDC Grupe koja je prisutna na tržištima u Njemačkoj, Turskoj, Americi, Saudijskoj Arabiji itd. U svijetu je poznat kao stručnjak za finansije i operativno restrukturiranje velikih kompanija.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ro
Direktnu korist od ReLOaD projekta imat će oko 38.000 osoba
18.12.2017

Naveo je da vrijednost ReLOaD projekta iznosi više od četiri miliona eura za BiH, dok vrijednost regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD) iznosi oko 10 miliona eura.

porše
Svečano predstavljen novi, snažniji Porsche Cayenne
16.12.2017

Kompanija Porsche BH, generalni zastupnik brenda Porsche u Bosni i Hercegovini, predstavila je premijerno na bh. sceni novi Porsche Cayenne. Posljednji Cayenne je kompletno sportsko vozilo koje nastupa pod sloganom „Sportscar Together“ i omogućava u

dom
Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica
15.12.2017

Protivnici ovih zakona upozoravali su tokom rasprave o zakonima da ne postoje jasne percepcije o tome na koji način se predviđa ekonomski rast i na osnovu kojih izračuna.