kes

Kešić: Većeg ulaganja u BiH neće biti bez promjene poslovnog ambijenta

15.06.2017
SARAJEVO, 15. juna 2017

Fahrudin Kešić,  advokat iz Birminghama i vlasnik nekoliko investicionih kompanija u Engleskoj,  prisustvovao je Sarajevo Business Forumu (u maju ove godine) i iskoristio je to da proširi biznis networking, sagleda mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu te održi niz zanimljivih poslovnih sastanaka s biznismenima, političarima i diplomatima.

Zahvalan je direktoru BBI banke Ameru Bukviću koji ga je pozvao na ovaj biznis forum i tako omogućio da sagledaju u kojoj fazi je ideja da njegova kompanija "Advantage Business Group" investira ne samo u BiH nego i u regiji jugoistočne Evrope.

- Naravno, uz to treba spomenuti i dodatni segment razmjene ekonomskog i ekspertnog poslovnog mišljenja s biznismenima iz svijeta o našoj ideji otvaranja balkanske regije prema Velikoj Britaniji i to specijalno nakon Brexita, budućeg izlaska Britanije iz Evropske unije - kazao je.  

Ocjenjuje da su takvi skupovi biznismena i političara dobra prilika da se u direktnim razgovorima kaže šta investitori misle o mogućnostima ulaganja u privredu Bosne i Hercegovine i šta bi politika trebalo da uradi da bi našu državu učinila interesantnom za ulaganje.

Kešić podsjeća da je iznos stranih investicija u BiH u protekloj godini iznosio oko 230 miliona eura. Usporedbe radi, navodi da je u Birminghamu izgrađena gradska biblioteka koja je koštala duplo više. To, kaže, sve samo za sebe govori.

- U susretima i razgovorima s političarima (koji su bili prisutni) rekao sam da, nažalost, većeg ulaganja u BiH neće biti bez stabilnijeg ekonomskog i političkog okruženja, bez vladavine prava i promjene poslovnog ambijenta. Naravno, nisam prvi koji im je to rekao. Recimo, na forumu im je investitor iz SAD-a Ilijaz Zenkić (Elias R. Zenkich), vlasnik kompanije Vita-Life u Visokom rekao da mu je trebalo osam mjeseci da formira kompaniju, što je nedopustivo jer se takve kompanije u mnogim državama otvore za dan-dva - kaže.

Tu su, kako je naglasio, i problemi s kadrovima, sa sistemom školovanja u BiH “koji treba prilagoditi svjetskim standardima jer su za uspješno ulaganje potrebni i obrazovani domaći kadrovi”.

- Infrastruktura je posebna priča, potom nerazriješena ekonomska regulativa s prvim susjedima i mnoga toga. Iskreno mislim, kad bi vlast u BiH počela rješavati ove probleme, bilo bi im potrebno najmanje tri godine teškog rada. Dotad će bh. biznismeni u Bosnu i Hercergovinu i dalje ulagati “srcem”, a ne ekonomskom logikom. Ako se ovo ne promijeni, iskreno rečeno, takvih će biti sve manje. Potrebno je da vlasti u BiH revidiraju svoju poslovnu strategiju, usklade sa svjetskim normama i prilagode investitorima koji bi nesmetano ulagali kapital i pokrenuli posrnulu privredu naše države - poručio je.  

Boravak u Sarajevu Kešić je iskoristio i za sastanak s rukovodstvom biznis departmana britanske ambasade u Sarajevu.

- Kao državljanin Velike Britanije i BiH informiran sam o viznom režimu. Naime, u posljednje vrijeme građanima BiH je sve teže dobiti vizu za UK, umjesto da olakšamo i potpuno ukinemo vize, imamo situaciju da je viza za Veliku Britaniju postala “lutrija”. Treba olakšati putovanje građanima, turistima, biznismenima, vlade u Londonu i Vijeće ministara BiH treba da ozbiljno rade na tome. Brexit je dodatno zakomplicirao stvari i jako je teško, gotovo nemoguće dobiti vizu za Britaniju - smatra.  

U informaciji koje je Feni dostavio BHDInfodesk - Birmingham navodi se da su razgovarali i o daljnjoj saradnji "Advantage Business Group" i tog departmana i zaključili da ima prostora za veću saradnju BiH i Velike Britanije.

- Obje države imaju bogatu ponudu, a zajednički ćemo raditi i na nekim projektima o kojima će se uskoro čuti. Rekao sam im i da biznismeni iz Britanije imaju motivaciju da investiraju u infrastrukturne, tehnološke projekte, ali nemaju potporu vlasti BiH te da britanska vlada treba na tome intenzivno pregovarati s bh. zvaničnicma - kazao je. 

Magistar prava Fahrudin Kešić, 36-godišnji advokat iz Birminghama, 1992. godine u Coventry je došao s porodicom. Počeli su od nule, teško radili, mnogo učili, tako da je  danas cijenjen biznismen. Bogatstvo mladog Kozarčanina procjenjuje se na 12 miliona funti, vlasnik je tri uspješne kompanije u Britaniji, uključujući i Advantage Business Group, veliku evropsku korporaciju koja je ovlaštena za obavljanje poslovnog, finansijskog i poreznog savjetovanja, revizije, poslovnog restrukturiranja, korporativnih finansija, forenzičkih usluga i svih pravnih usluga. Također je suvlasnik MDC Grupe koja je prisutna na tržištima u Njemačkoj, Turskoj, Americi, Saudijskoj Arabiji itd. U svijetu je poznat kao stručnjak za finansije i operativno restrukturiranje velikih kompanija.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

triglav
Finansijska stabilnost, profitabilnost i rast premije: Triglav Osiguranje Sarajevo bilježi rast poslovanja u prvoj polovini 2017. godine
19.08.2017

Grupa Triglav je prvu polovinu tekuće godine završila sa dobiti prije oporezivanja u visini od 42,4 miliona eura. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine, Triglav ocjenjuje da će godišnja dobit prije oporezivanja Grupe Triglav biti ostva

špar
Novo iz Sparkasse banke: Smanjite mjesečne obaveze i učestvujte u nagradnoj igri
16.08.2017

Sparkasse Bank je za svoje klijente pripremila još jedan, do sada najpovoljniji kreditni proizvod. Ovoga puta to je zamjenski kredit bez hipoteke, koji klijentima pruža mogućnost zatvaranja postojećih kredita i obaveza po povoljnijim uslovima uz nom

cbbih
Centralna banka Bosne i Hercegovine: Pogledajte koliki je i odakle je najveći priliv stranih investicija u 2016. godini
15.08.2017

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je statistiku direktnih stranih investicija za 2016. godinu, koja pokazuje da je priliv direktnih stranih investicija u 2016. godini iznosio 536,3 miliona KM, odnosno 1,8 posto BDP-a.