Lutrija BiH
izlozba

Izložba ACTOPOLIS SARAJEVO- Historijski Muzej BiH

12.06.2017

U četvtak, 08.06.2017. godine u Historijskom Muzeju BiH otvorena je izložba ACTOPOLIS Sarajevo. Otvaranjem ove izložbe, Sarajevo se pridružilo Ankari, Ateni, Bukureštu, Beogradu i Oberhausenu, a kako su se ovi gradovi bavili pitanjem javnog prostora, te na koja se ključna pitanja pokušalo odgovoriti i kojim metodama može se vidjeti na Actopolis Sarajevo izložbi. Unutar sarajevskog Actopolis laboratorija su se od 2015. godine, kroz tri inicijative Sarajevo Cloud, Zeleni Paviljon i Sarajevo Album, testirale različite metode djelovanja i mišljenja o gradu, te stvarale veze između umjetnosti, urbanizma i aktivizma, a sam labaratorij je poslužio kao platforma za razmišljanje, razmjenu mišljenja i ideja o značenju i transformaciji prostora u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti grada.

Posjetioci su također pozvani da učestvuju, ostavljaju svoje vlastite predodžbe, projektne ideje ili impulse za djelovanje. Organizatori se nadaju da će na taj način, paralelno uz izložbu, nastati i rastuća kolekcija mišljenja i glasova o različitim oblicima djelovanja u gradu.

Gostima se na otvaranju izložbe obratio načelnik Općine Centar, Dr. Nedžad Ajnadžić, a o konceptu izložbe govorila je kustosica Danijela Dugandžić, koja je posjetioce i provela kroz izložbu. Nakon otvorenja, održan je party u bašti muzeja sa DJ duom Sijah&Kolenda.

 Izložba će biti otvorena do 30.06.2017, a ulaz na sve događaje je besplatan. Fotogaleriju sa otvaranja izložbe možete pogledati


Program koji prati izložbu:

 Četvrtak, 15.06.2017.

18:00 - 20:00 
 Urban game: STAZAMA REVOLUCIJE HISTORIJSKOG MUZEJA, Fadil Hamzić

Četvrtak, 22.06.2017.

18:00 
Predavanje: Javno o javnom prostoru, Ugo Vlaisavljević

Četvrtak – Petak, 29.- 30.06.2017.
10:00 – 15:00
Radionica : Mapiranje kao taktika, Zlatan Filipović i Felix Beck

 

Fotogaleriju sa otvaranja izložbe možete pogledati OVDJENAJNOVIJE IZ RUBRIKE

nato
NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži
18.10.2017

- Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da se pridruži Savezu. To je suverena odluka suverenih država - poručuju iz NATO štaba.

do
Dodik: Naš interes nije NATO, od te alijanse nismo imali ništa
18.10.2017

Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovdje uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak - rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

umje
U BiH sutra sunčano uz umjerenu oblačnost
18.10.2017

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje pretežno sunčano vrijeme.