Brinemo za okoliš
ee

EE u Bosni i Hercegovini: INVESTICIONI POTENCIJAL OD PET MILIJARDI KM

22.05.2017

Fond za zaštitu okoliša FBiH, na čelu sa direktorom Fuadom Čibukčićem, u septembru prošle godine je od relevantnih stručnjaka u Berlinu dobio priznanje jer je prvi u regionu pokrenuo revolving fond za finansiranje projekata energijske efikasnosti (EE). Čibukčić je  predvodio delegaciju Fonda na skupu „Green Energy Summer School“, u organizaciji UNDP-a, koji je dosad u saradnji sa bh. institucijama dao značajan doprinos unapređenju energijske efikasnosti i zaštite okoliša.

ZNAČAJAN ISKORAK: Skup, koji je trajao od 5. do 9. septembra, okupio je relevantne stručnjake i predavače iz ove oblasti, važne u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji. Stoga berlinsko priznanje za pokretanje revolving fonda ima posebnu težinu, a ubuduće će se druge zemlje iz regiona, po ovom pitanju, ugledati upravo na djelovanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

- Trudili smo se dati novi proizvod koji će doprinijeti značajnom ulaganju u oblast energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. S obzirom na to da će se 31 posto od ukupnih obaveza na putu pristupanja EU odnositi na energijsku efikasnost i zaštitu okoliša, izuzetno je značajno što je napravljen ovakav iskorak. Uz to, Revolving fond je podsticaj industriji, ali i privatnom kapitalu da uđu u ove projekte - kazao je direktor Čibukčić.


Upravo dok nastaje ovaj tekst okončan je i javni konkurs za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2017. godinu, koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša FBiH. Sredstva se, između ostalog, dodjeljuju sa grace periodom maksimalno do 12 mjeseci, fiksnom kamatnom stopom od 2% godišnje, a rok zajma je do sedam godina, uključujući grejs period. Dakle, projekti se finansiraju po kreditnoj osnovi, a povrat vrši iz ostvarenih ušteda. Kakve su to uštede i šta je zapravo energetska efikasnost?  Pojam energetska efikasnost se najčešće susreće u dva moguća značenja, od kojih se jedno odnosi na uređaje, a drugo na mjere i ponašanja. Pod energetski efikasnim uređajem smatra se onaj koji ima veliki stepen korisnog djejstva, tj. male gubitke prilikom transformacije jednog vida energije u drugi. Naprimjer, „obična“ sijalica veliki dio električne energije pretvara u toplotnu energiju, a samo mali u korisnu svjetlosnu energiju i u tom smislu ona (sijalica) predstavlja energetski neefikasan uređaj.

INVESTICIJE, NOVA RADNA MJESTA...: Zgrade su najveći pojedinačni potrošač energije i veliki izvor štetnih emisija stakleničnih plinova, posebno CO2. Povećanje energetske efikasnosti u zgradama je jedan od najisplativijih načina smanjenja štetnih emisija u okoliš, kao i smanjenja troškova za energiju. Prema relevantnim istraživanjima, čak 85 posto zgrada u našoj državi nije adekvatno izolirano, dok stanje dodatno pogoršava nedostatak značajnijih ulaganja u održavanje ovih objekata u posljednjih 30 godina. Neefikasno korištenje energije, u kombinaciji sa trendom stalnog rasta cijena energenata sve više opterećuje domaćinstva, naročito ona sa niskim primanjima. Kada je riječ o ostvarivanju ušteda u potrošnji energije, te o provođenju mjera energetske efikasnosti u raznim segmentima privrede i društva, kao što su stambeni sektor, javni i komercijalni sektor, industrija i saobraćaj, Goran Krstović, voditelj projekta „Promocija energetske efikasnosti u BiH“ Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), ističe da očekivanja idu u smjeru pružanja određene potpore od strane sistema krajnjim korisnicima i provodiocima mjera, te da se ona trebaju realizovati putem jasno definiranog zakonskog i regulatornog okvira koji treba jasno omogućiti rad sistema.Tu seuglavnom govori o različitim vrstama finansijskih instrumenata koji trebaju da pomognu u intenziviranju primjene mjera EE, kao što su fondovi za energetsku efikasnost, obligacione sheme za energetsku efikasnost, ESCO modeli, ugovori o energijskom efektu, višegodišnje budžetsko planiranje, itd. Trenutno, cijeni Krstović, investicije u mjere EE u BiH uglavnom dolaze iz privatnih budžeta krajnjih korisnika, bez značajnog učešća potpora osiguranih od strane javnog sistema.

- Ovdje bih kao izuzetak naveo napore koje ostvaruju Fond za zaštitu okoliša u FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a na uspostavi održivih mehanizama pružanja potpore investitorima - istakao je Krstović.

Nameće se zaključak da sektor energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini ima značajan neiskorišteni potencijal koji bi obezbijedio ekonomske i ekološke koristi, kao što su investicije, nova radna mjesta, smanjenje štetnih emisija, uštede energije i uštede novca. To pokazuju i analize Nacrta nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti, koje kažu da je investicioni potencijal u BiH čak pet milijardi KM. Stručnjaci cijene da vrlo mali broj privrednih sektora u BiH ima tako jasan potencijal za obostranu korist i privatnog i javnog sektora kao što to postoji u sektoru energetske efikasnosti.

 
ZGRADE SA CERTIFIKATOM

Jedna od direktiva EU vezana je za energijske karakteristike zgrada obavezuje da se se prilikom izgradnje zgrada, njihove prodaje ili iznajmljivanja, kako je propisano u zakonu, mora osigurati dostupnost certifikata o energijskim svojstvima zgrade koji će vlasnik zgrade dati na uvid potencijalnim kupcima ili unajmljivačima. Certifikacija zgrada također treba uključiti savjete o tome kako poboljšati energijska svojstva zgrade. Energijske certifikate moraju raditi certificirane fizičke i pravne osobe. Predviđena je uspostava mehanizma za redovne inspekcije i ocjene sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije, a za energijske subjekte u zakonu su propisane mjere koje se odnose na ponudu energetskih usluga i drugih mjera energetske efikasnosti krajnjim potrošačima energije. Definirano je i donošenje jedinstvene metode za izračunavanje poboljšanja energijske efikasnosti koju je donijela Evropska komisija. U našoj zemlji još uvijek se energijska efikasnost nedovoljno izučava na visokoškolskim ustanovama, pa se i tu stanje mora popraviti.

 

UŠTEDE ZA GRAĐANE

 

Nakon što je Dom naroda Federalnog parlamenta, početkom februara, usvojio Zakon o energetskoj efikasnosti, konačno bi se trebali stvoriti uslovi za ispunjavanje obaveza naše države prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice, što je važan element u procesu pristupanja EU. Također bi se građanima omogućilo da potpuno iskoriste prednosti sistematske implementacije mjera energetske efikasnosti u svakodnevnom životu. Na usvajanje ovog zakona čekalo se od 2013. godine, a naša država je više puta bila kritikovana zbog neispunjavanja obaveza iz navedenog ugovora. Čak su i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Delegacija Evropske unije u BiH, Savezne Republike Njemačke i Švedske i rezidencijalni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija krajem decembra prošle godine uputili zajedničko pismo vlastima u FBiH u povodu njegovog neusvajanja. Svrha ovog zakona je da se ostvare ciljevi održivog energetskog razvoja: smanjenje negativnih uticaja na okoliš, povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, zadovoljavanje potreba za energijom krajnjih potrošača i ispunjenje međunarodnih obaveza koje je preuzela Bosna i Hercegovina u pogledu smanjenja emisija gasova staklene bašte primjenom mjera energijske efikasnosti u krajnjoj potrošnji.  Donošenjem zakona stvorila bi se korist i za građane, jer bi im se odredile subvencije da u privatnim objektima uspostavaljaju mjere energetske efikasnosti, kao što su zamjena stolarije i utopljavanje objekata, te prelazak na ekonomičnije energente za grijanje, što bi smanjilo račune za struju građanima.

Pogledajte našu fotogaleriju i prvu videopriču i saznajte kako da uštedite energiju i šta zapravo znači efikasno korištenje energije.

Naše tekstove, fotogalerije i videopriče objavljujemo u okviru projekta MENI JE OKOLIŠ VAŽAN, a u  cilju promocije zaštite okoliša.  a  koji provode magazin Start BiH, startbih.info i bhputovanja.ba.Projekat se realizuje uz podršu Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

     sufinansiranje.jpg


 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ob
U BiH sutra pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša
23.03.2018

Bez padavina na jugu i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne.

zi
Saobraćajni kolaps pokazao nesposobnost i nezainteresiranost vlasti u KS
23.03.2018

Napominju da ovo nije prvi put u ovoj sezoni da je čišćenje i održavanje ulica od snijega bilo neadekvatno i zakašnjelo.

cci
CCI: Izmjene izbornog zakona i za otklanjanje blokada sistema
23.03.2018

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

SBF