ibd

Dan IBD-a - Život oboljelih nije lak, trebaju veće razumijevanje

19.05.2017
SARAJEVO, 19. maj 2017

Članovi Udruženja oboljelih od morbus crohna i ulceroznog colitica, studenti Medicinskog fakulteta i učenici Gimnazije Obala držali su se danas za ruke ispred zgrade Kantona Sarajevo i tako ukazali na važnost zajedništva, snage i veće vidljivosti osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva.

Tim performansom Udruženje započelo je obilježavanje Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva (IBD Day)i na potrebe koje imaju te osobe, osim Vladu Kantona Sarajevo, figurativno upozorili i predstavnike ostalih nivoa vlasti.     

Predsjednica Udruženja IBD Alma Hadžić ističe da je za osobe oboljele od morbus crohna i ulceroznog colitica u oba bh. entiteta odranije osigurana biološka i ostala terapija ali ne i ostala prava iz socijalne zaštite.

- Lijekove su osigurani za sve oboljele u BiH. Od 2008. godine imamo pravo na biološku terapiju a i na ostalu terapiju. To je bitno jer je ta terapija skupa, ali je problem što ta bolest ostavlja trajna posljedice na organizam i uzrokuje invalidnost (može dovesti i do sljepila) a nemamo ostala prava u socijalnoj zaštiti - kazala je danas novinarima.       

Studentica ekonomije iz Sarajeva Enida Suljagić oboljela je od te bolesti i kaže da društvo nema dovoljno razumijevanja za ljude poput nje. Prvi simptomi pojavili su se kod nje prije 14 godina, a bolest joj je dijagnosticirana kasnije.

- Iako izgledamo kao zdravi ljudi, odjednom dođe do promjena i tijelo nam klone. To sredina mora da razumije – naglasila je.  

Upalne bolesti crijeva su teške, hronične i neizlječive bolesti koje uglavnom pogađaju mlade ljude. U evidenciji Udruženja oboljelih od morbus crohna i ulceroznog colitica (IBD) registrirano ih je oko 1.600 u BiH. 

Na Svjetski dan upalnih bolesti crijeva (19. maj) večeras će ljubičastom bojom biti osvijetljena Vijećnica, a logo Udruženja i ovogodišnja poruka "Zajedno smo jači" ispisani na zgradi tržnog centra na Marijin-Dvoru. Taj dan obilježit će prema mogućnostima i u drugim dijelovima BiH. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ptice
Najmasovnijie stradanje ptica u BiH: Nevrijeme ubilo 1500 čvoraka i španjolskih vrabaca
25.07.2017

Nevrijeme koje je sinoć zahvatilo okolna područja Čapljine izazvalo je masovno stradanje ptica, a stradalo je čak oko 1500 ptica većinom čvoraka i španjolskih vrabaca, priopćilo je u utorak Ornitološko društvo "Naše ptice".

vrijeme
Prognoza vremena za Bosnu i Hercegovinu 25.7.2017.
25.07.2017

U Sarajevu oblačno sa kišom prije podne. Temperatura zraka između 16 i 20°C.

VIS
BIHAMK
25.07.2017

Stanje na cestama 25. 07. 2017.