Brinemo za okoliš
ibd

Dan IBD-a - Život oboljelih nije lak, trebaju veće razumijevanje

19.05.2017
SARAJEVO, 19. maj 2017

Članovi Udruženja oboljelih od morbus crohna i ulceroznog colitica, studenti Medicinskog fakulteta i učenici Gimnazije Obala držali su se danas za ruke ispred zgrade Kantona Sarajevo i tako ukazali na važnost zajedništva, snage i veće vidljivosti osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva.

Tim performansom Udruženje započelo je obilježavanje Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva (IBD Day)i na potrebe koje imaju te osobe, osim Vladu Kantona Sarajevo, figurativno upozorili i predstavnike ostalih nivoa vlasti.     

Predsjednica Udruženja IBD Alma Hadžić ističe da je za osobe oboljele od morbus crohna i ulceroznog colitica u oba bh. entiteta odranije osigurana biološka i ostala terapija ali ne i ostala prava iz socijalne zaštite.

- Lijekove su osigurani za sve oboljele u BiH. Od 2008. godine imamo pravo na biološku terapiju a i na ostalu terapiju. To je bitno jer je ta terapija skupa, ali je problem što ta bolest ostavlja trajna posljedice na organizam i uzrokuje invalidnost (može dovesti i do sljepila) a nemamo ostala prava u socijalnoj zaštiti - kazala je danas novinarima.       

Studentica ekonomije iz Sarajeva Enida Suljagić oboljela je od te bolesti i kaže da društvo nema dovoljno razumijevanja za ljude poput nje. Prvi simptomi pojavili su se kod nje prije 14 godina, a bolest joj je dijagnosticirana kasnije.

- Iako izgledamo kao zdravi ljudi, odjednom dođe do promjena i tijelo nam klone. To sredina mora da razumije – naglasila je.  

Upalne bolesti crijeva su teške, hronične i neizlječive bolesti koje uglavnom pogađaju mlade ljude. U evidenciji Udruženja oboljelih od morbus crohna i ulceroznog colitica (IBD) registrirano ih je oko 1.600 u BiH. 

Na Svjetski dan upalnih bolesti crijeva (19. maj) večeras će ljubičastom bojom biti osvijetljena Vijećnica, a logo Udruženja i ovogodišnja poruka "Zajedno smo jači" ispisani na zgradi tržnog centra na Marijin-Dvoru. Taj dan obilježit će prema mogućnostima i u drugim dijelovima BiH. 


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kcus
Na KCUS-u iznenađeni Konakovićevim riječima
23.02.2018

Direktorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je iznenađen riječima premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića u jučerašnjem intervjuu.

la
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
23.02.2018

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

bih
Stanje na cestama 23. 02. 2018.
23.02.2018

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

SBF