Okoliš
andrej

Andrej Kučinović: Bosanac, najznačajnija faca u Hitachiju

02.05.2017

Andrej Kučinović rođen je prije 33 godine u Sarajevu, gdje je završio Prvu gimnaziju, nakon čega je upisao Elektrotehnički fakultet. U srednjoj školi, na kontrolnim i pismenim radovima, niko se nije otimao da sjedne pored Andreja jer se od njega baš i nije imalo šta prepisati.

- Ne mogu se pohvaliti da sam bio dobar učenik u srednjoj školi. Sve me je više interesovalo od učenja. Učio sam onoliko koliko mi je bilo dovoljno da ne obnavljam godine. Čak i s ovakvim pristupom školovanju, mogu reći da mi je Prva gimnazija pružila mnogo i da je imala velik uticaj na izgradnju moje ličnosti - priznaje Andrej.
Ukratko, ne krije zahvalnost i doprinos gimnazije na ono što će kasnije uslijediti.

LJUBAV NA PRVI POGLED:  - Nakon srednje škole, na iznenađenje mnogih, odlučio sam se da se upišem na Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Odlučio sam se za njega jer su informacione tehnologije jedino što me je tada bar djelimično interesovalo. Na odluku da upišem ETF, kao i na sve dobre odluke iz ovog perioda života, u velikoj mjeri su uticali roditelji koji su vjerovali u mene i bili mi velika podrška - prisjeća se Andrej.

Nakon uspješno završenog fakulteta, počeo je raditi u jednoj kompaniji za razvoj softwarea (Authority partners) u Sarajevu, u kako kaže, dinamičnom okruženju u kojem je mnogo naučio o razvoju poslovnih aplikacija. Nakon dvije godine rada, projekat na kojem je bio angažovan se završio, a ugovor mu je raskinut. Ispostavit će se da je to bio ključni trenutak kada je počeo razmišljati o odlasku u inostranstvo. 

- Za London sam se odlučio nakon što sam, kao mlađi, bio u posjeti rodbini i već tada sam znao da ću nekad u budućnosti živjeti u tom gradu. Bila je to, što se kaže, ljubav na prvi pogled. O Londonu ne znam šta bih rekao, a da već nije rečeno. Jedan engleski pisac, Samuel Johnson, rekao je da onaj ko se umori od Londona, umorio se od života - ilustruje Andrej.

Uprkos tome, samo preseljenje je bilo veliki korak jer je cijeli život proveo u Sarajevu, za koje je i danas veoma vezan. Proces prilagodbe nije, veli, bio lagan, a nostalgija ga i sada često tjera u pravcu Sarajeva, makar i na vikend. Iako je proces dobijanja radne dozvole u Engleskoj, najblaže rečeno, strog, kao inžinjer softvera nije imao nikakvih problema. Za proceduru pronalska posla kaže da je maksimalno pojednostavljena. Dovoljno je da se postavi CV na neku od web-stranica za traženje poslova, nakon čega vas obično kontaktira neka od brojnih privatnih agencija za zapošljavanje. One pronalaze kompanije koje su zainteresovane za taj kadar, vode proces upoznavanja, ugovaraju intervjue, daju i upute o tome kakva biste pitanja mogli dobiti na intervjuima. 

PREDVIĐENI KVAROVI:- Prvi posao sam dobio u računovodstvenoj kompaniji, u odjelu za razvoj sotfwarea i tu sam proveo skoro dvije godine. Po ponudama za posao koje sam dobijao rekao bih da, bez obzira na granu privrede kojom se bave, sve veće kompanije u Engleskoj razvijaju svoj software za internu upotrebu pa je zbog toga ova struka ovdje veoma tražena - kaže Andrej te dodaje kako je u ovoj kompaniji poslije dvije godine osjetio da je dostigao profesionalne ciljeve te da je bilo vrijeme da krene dalje.  

Dobio je ponudu da radi za softverski odjel Hitachija (Hitachi Consulting). S obzirom na veličinu ovog japanskog giganta, ponudu nije mogao odbiti. Nakon dolaska, radio je na nekoliko velikih projekata te prošao mnoge obuke. Danas radi kao menadžer za razvoj (development manager) na IoT (internet of things) projektu čiji je cilj razvoj i implementacija softvera za novu generaciju Hitachijevih vozova.

- Software koji će biti implementiran u ove vozove će biti prvi na svijetu koji će predvidjeti moguće kvarove, zastoje kao i sve druge moguće probleme prije nego što se oni i dese. Ovo će se postići praćenjem rada svakog podsistema preko senzora te slanjem podataka preko podatkovne mreže u data centre širom Engleske. Na taj način se povećava pouzdanost vozova. Bitna karakteristike nove generacije vozova je i ta da će biti samoupravljivi. Uz terabajte podataka koje dnevno generišu hiljade senzora ugrađenih u vozove, izazov u implementaciji ovog projekta postoji u svim domenama - od komunikacije, Big data skladištenja i proračuna, matematičkih proračuna, te vještačke inteligencije - pojašnjava Andrej. 

Ovo je jedan od najvećih IT projekata u Britaniji u koji je uključeno više od 200 stručnjaka iz različitih dijelova svijeta, a budžet projekta iznosi preko milijardu funti. 

NADZOR SOFTVERA:- Moja uloga na projektu je da nadgledam razvoj, testiranje i puštanje softwarea u upotrebu. Ovo je samo dio mnogo većeg projekta modernizacije infrastrukture Engleskih željeznica, koji je između ostalih dogovoren između engleske vlade i Hitachija. Hitachijeva uloga u ovom projektu je da isporuči vozove, a odjel za koji ja radim će, kao što sam već rekao, razviti software za te vozove - kaže Andrej.


O ENGLESKOJ: Kada su u pitanju dosadašnje impresije, o životu u Engleskoj naš sagovornik ima samo riječi hvale.
- Moja iskustva rada u Engleskoj su pozitivna, radni odnosi su veoma prijatni, a trud se cijeni i nagrađuje. Ljudi su društveni i gostoljubivi, pogotovo ako ste spremni ići u pubove i ako volite fudbal - kaže Andrej kroz smijeh.
 
  
DOBAR HITACHIJU, A U BiH...: - Nažalost, nisam ni u kakvom kontaktu s institucijama u BiH.  S obzirom da sam čuo da se kod nas skoro ukidaju vozovi, sumnjam da je projekat na kojem ja radim ikome interesantan. Šalu na stranu, u slučaju da se neko zainteresuje, ja sam uvijek spreman da podijelim svoja znanja i iskustva -  poručuje Andrej koji je jedini Bosanac u ovom japanskom gigantu. - U mom timu, pa i u čitavom Hitachiju, nema Bosanaca. Privatno se družim sa prijateljem iz Sarajeva, koji je na postdoktoratu u Londonu i znam da ima još nekoliko mojih bivših kolega sa fakulteta koji rade ili su završili doktorate u Londonu.

U WC-u 380 SENZORA: U „moru“ revolucionarnih rješenja koja će biti primijenjena u „Hitachi Super Expressu“ jedno je posebno zanimljivo.
- Toaleti u vozovima će imati oko 380 senzora koji će slati podatke preko interneta u data centre - otkriva nam Andrej.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

fna
U Južnoj Koreji postoji sladoled koji liječi mamurluk
21.03.2018

Jedna južnokorejska trgovina izbacila je sendvič-sladoled naziva Gyeondyo koji smanjuje ili čak potpuno uklanja simptome mamurluka.

mo
U Mostaru konferencija o klimatizaciji, ventilaciji, grijanju i hlađenju
20.03.2018

Znanstveno-stručna konferencija "Sfera 2018: Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje" održat će se 28. i 29. ožujka u Tehnološkom parku Intera u Mostaru.

face
FACEBOOK PODRŽAVA 3D OBJAVE
19.03.2018

Riječ je o novoj mogućnosti 3D objava koju su u Facebook-u aktivirali nedavno, a koja omogućava svima koji dizajniraju 3D modele da ih podijele u punoj ljepoti na ovoj društvenoj mreži.

SBF