Apoteke Sarajevo
komodo

Krv varana kao antibiotik

12.04.2017


RICHMOND, 12.april 2017

Krv komodskih varana sadrži protein koji bi mogao poslužiti kao temelj u razvoju novih antibiotika, prenose mediji.

U slini ovih golemih guštera podrijetlom s indonezijskog otoka Komodo je prisutno do 80 bakterija koje ne uspijevaju zaraziti domaćine, ističu američki znanstvenici s George Mason University.

Istraživači napominju kako su neke od ovih bakterija inače iznimno opasne i mogu izazvati sepsu.

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu npj Biofilms and Microbiomes pokazuju kako je sintetička kopija ključnog proteina iz krvi komodskih varana iznimno učinkovita protiv bakterija.

Također, eksperimenti provedeni na miševima su potvrdili kako ovaj protein nazvan DRGN-1 znatno ubrzava zacjeljivanje rana inficiranih bakterijama otpornima na neke postojeće antibiotike.

Medicinski stručnjaci napominju kako se neodgovornim prepisivanjem antibiotika i njihovim nepotrebnim uzimanjem uzrokovane pojave tzv. superbakterija koje su razvile otpornost na većinu današnjih antibiotika. Nekad lako izlječive bolesti uzrokovane bakterijama tako bi mogle postati velika prijetnja.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

tw
NOVA OPCIJA NA TVITERU
15.12.2017

Mikrobloging platforma Tviter započela je sa testiranjem nove opcije. Riječ je o opciji „Bookmarks“ koja će korisnicima omogućiti da sačuvaju tvitove i kasnije ih pregledaju.

rob
INOVACIJE KOJE ĆE PROMIJENITI ŽIVOT
15.12.2017

Ovaj pas nema potrebu za hranom, šetnjom, ne može biti agresivan, a vaša djeca će ga obožavati.

wik
WIKIPEDIA NA TAMNOJ STRANI INTERNETA
14.12.2017

Wikipedia je postala jedan od ključnih izvora informacija modernog doba, te se pristupanje ovom sajtu u slobodnim zemljama rijetko dovodi u pitanje.