Apoteke Sarajevo
takt

TAKT AKADEMIJA: Najmodernija metodologija obuke kroz teoriju i praksu

09.04.2017
(Magazin Start BiH)


Zbog neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama ionako skromnog tržišta rada, godinama „akumulacija“ po biroima širom Bosne i Hercegovine na pada ispod  magične cifre od pola miliona onih koji traže posao. U isto vrijeme, realni sektor muku muči sa kadrovima koji su im zaista potrebni te su prinuđeni da sami ispravljaju sistemske greške.

 OTVORENO 40 POZICIJA: Automobilski i tekstilni klaster su se među prvima sami organizovali. Prvobitni program obuke „School of Automotive“, iza koje su stajali ASA i Prevent, prije dvije godine, uz podršku Ambasade Švicarske, prerastao je u TAKT akademiju. Kako su nam kazali u Fondaciji Hastor, cilj programa je obezbijediti obuku i kadrove čija će znanja i vještine biti prilagođeni radu sa najnovijim tehnologijama u nekim od vodećih kompanija u BiH. 

Najmodernija metodologija obuke sastoji se od teoretskog dijela, predavanja industrijskih eksperata, te praktične nastave koja se izvodi na lokaciji potencijalnog poslodavca. Saradnja, kažu, služi kao platforma i osnova za kreiranje samoodrživog programa koji će pružati usluge treninga svim zainteresovanim polaznicima. U 2017. su ušli bez konkretno dogovorenih partnerstava. Međutim, zbog vlastitih potreba, početkom februara okončan je online konkurs za prijavu kandidata za obuku.

- Obuka nije počela, u fazi smo selekcije kandidata koji će postati budući polaznici druge generacije TAKT akademije. Plan je da se u 2017. obuči do 100 osoba različitih profila, vještina i zanimanja i stepena obrazovanja. Polaznici ne dobijaju garanciju zaposlenja nakon završene obuke, ali najuspješniji će se naći u poziciji da postanu dijelom tima jedne od vodećih kompanija u BiH, Prevent Grupacije. Imamo oko 40 otvorenih pozicija koje su prilika za polaznike akademije - kaže za Start BiH Aida Salkić, iz sektora za komunikacije ASA Preventa.

Ona navodi da je nakon okončanja obuke prve generacije akademije njih tridesetak dobilo priliku za zaposlenje i danas se nalaze na bitnim i odgovornim funkcijama u Prevent grupaciji. Osim toga, još 20 je dobilo priliku za zaposlenje mimo okvirnog programa.

- Kada sam prije dvije godine krenula na Akademiju mislila sam da će mi to biti samo obaveza između ispita. Ispostavilo se da je to bilo jako dobro iskustvo. Sada kao zaposlenik vidim da je Akademija itekako imala svrhu - kaže Adna Eljšani, diplomirani inženjer mašinstva, koja trenutno radi u Prevent Interioru.

BESPLATNA OBUKA:  Slično je iskustvo Selme Špago, diplomiranog inženjera mašinstva, koja je u Preventu BH dobila posao na poziciji CAD operatera.

- Na Akademiji sam stekla znanja i vještine koje sam primijenila u automobilskoj industriji. Ovo je jedna od rijetkih firmi u BiH koja mladima omogućava da znanja koja su stekli na fakultetima primijene na pravi način - kaže Špago.

Kada je riječ o obuci, proceduri i uslovima koji se traže od potencijalnih kandidata za pohađanje Akademije, Salkić kaže da svi kandidati treba da ispunjavaju osnovne uslove koji su navedeni za svaku poziciju pojedinačno.  

- Akademija je besplatna, finansiraju je partneri projekta. Obuke traju od četiri do pet sedmica. Prva sedmica obuke podrazumijeva teorijska predavanja koja će se održavati u Sarajevu, a ostalo vrijeme polaznici će provesti na svojim potencijalnim radnim pozicijama gdje će imati priliku steći praktična znanja i iskustva za rad - pojašnjava naša sagovornica.


ŠTA SE TRAŽI?: U Akademiji ističu da su u potrazi za kandidatima različitih profila, vještina i zanimanja, te stepena obrazovanja, pa su na osnovu toga i grupisana tražena zanimanja. 

- Neka od deficitarnih zanimanja za V/VI/VII stepen su saradnik za logistiku, tehnolog, CAD-operater, dizajner (proizvodnja obuće), tehnolog za topljenje i livenje, saradnik za razvoj proizvoda, saradnik za računovodstvo i finansije. Modelar / konstruktor je deficitarno zanimanje za IV stepen obrazovanja, a za III stepen neka od traženih zanimanja su šivač, krojač (proizvodnja obuće), radnik na montaži (proizvodnja obuće), bravar (livnica), livac - nabraja Salkić.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

jab
Rusija obustavlja uvoz jabuka iz BiH zbog pošiljke prepakovanih poljskih jabuka
19.01.2018

Upravu je o tom slučaju jučer obavijestila Ruska federalna služba za fitosanitarni nadzor, a kao zemlja porijekla jabuka u spornoj pošiljki navedena je Poljska.

sa
Otvorene prijave za 'Sarajevo Business Bridge Awards 2018'
19.01.2018

Nagrade SBF-a dobitnicima će biti uručene na svečanoj ceremoniji u Parlamentu BiH tokom prvog dana održavanja 9. Sarajevo Business Foruma u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i biznis lidera.

701
Dodijeljeni grantovi za 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva
18.01.2018

Predstavnici Farma II projekta i 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava u sektoru peradarstva u ukupnom iznosu od 600.000 KM.