Brinemo za okoliš
erd

Erdogan: 16. aprila će se otvoriti put za nove pobjede kakve su se dogodile u Canakkaleu

20.03.2017

U subotu 18. marta je u turskom gradu Cannakkale  proslavljen  Dan šehida, dan koji je vezan za slavnu bitku poznatiju kao bitka na Galipolju, a koja se odvijala prije tačno 102. godine . Bila je to , kako bilježe historičari i hroničari, jedna od najvećih bitaka u Prvom svjetskom ratu.

Govoreći na ceremoniji predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osvrnuo se na nedavne događaje kada turskim ministrima nije dozvoljen ulazak u Holandiju, te kazao da će najbolji odgovor na demokratski način Evropljanima biti 16. aprila kada će se otvoriti put za nove pobjede kakve su se dogodile u Canakkaleu.


Rekao jer i da „nema razloga zbog kog bomba koja je eksplodirala u Ankari ne bi mogla da eksplodira u Briselu ili nekom drugom evropskom gradu“.

 

„Zmije s kojima spavate, mogu vas u svakom momentu ujesti“, dodao je Erdogan. Istakao je hrabrost turskog naroda, kazavši da kukavice ne mogu izgraditi spomenik pobjedi, povezujući borbu u Canakkaleu s državnim udarom 15. jula u smislu organiziranja otpora u oba slučaja.

Erdogan je istaknuo  da je narod Turske demokratski, dodajući da će se i dalje zalagati za demokratiju te je podvukao da Turska nije njihova prva država, ali je zadnja te da će se za nju boriti.

Govoreći o 15. julu 2016. kada je u ovoj zemlji pokušan državni udar naglasio je da će svi uhapšeni biti kažnjeni na način kako to zaslužuju.

Kazao je da će, ukoliko nakon 16. aprila kada će se turski narod izjašnjavati na referendumu o izmjena Ustava, Parlament uputi prijedlog za uvođenje smrtne kazne on to odobriti.

Nakon zvaničnog obiježavanja godišnjice svi zvaničnici uputili su se na mjesto gdje su ukopani vojnici iz ove bitke. Tu je odžana i centralna komemoracija uz vjerski dio, a potom se predsjednik Erdogan poklonio žrtvama na zajedničkom mjestu.

Povodom godišnjice u subotu je postavljen i kamen temeljac za izgradnju mosta koji će preko Dardanela povezivati Evropu i Aziju. Kako je rečeno bit će to najduži most na svijetu.

Osvajanjem poluotoka Galipolje, Saveznici, predvođeni Britanskom vojskom su željeli da sve do Istanbula izbace Osmanlije, čime bi Turska, potpala pod kolonijalni jaram. Ujedinjene snage Britanskog carstva i Francuske, pomognute kolonijalnim snagama iz Australije, Novog Zelanda, Indije su povele bitku da zauzmu Istanbul i uspostave kontrolu nad strateški važnim moreuzima Bosforom i Dardanelima. Na Galipolju je poginulo, više od 130 hiljada dok je ranjeno blizu 300 hiljada vojnika. U bici su osim Turaka, učestvovali Bošnjaci, Kurdi, Čerkezi, i drugi narodi Osmanskog carstva. Vojni strateg, ujedno osnivač moderne Turske, na bojnom polju kod Galipolja je bio Kemal Ataturk.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

br
Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom
23.03.2018

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon Brexita usuglasili su se o zajedničkom pristupu predstojećim pregovorima s Britanijom o budućim odnosima.

sk
Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja
23.03.2018

Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.

kat
Španski Vrhovni sud optužio 13 katalonskih čelnika za pobunu
23.03.2018

Španski Vrhovni sud optužio je 13 katalonskih separatističkih političara, uključujući i odbjeglog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu i njihov pokušaj da proglase nezavisnost od Španije.

Gorenje