Brinemo za okoliš
fna

U borbi protiv korupcije neophodna politička volja

20.03.2017
SARAJEVO, 20. mart 2017

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je danas da se protiv korupcije u BiH može boriti samo ako postoji politička volja, a dosada je očigledno nije bilo.

- Bez političke volje idemo u korupciju samo dublje, jer to nije nešto što se dešava stihijski već planski - rekao je Dunović uoči konferencije "Institucionalna korupcija - Ima li snage koja joj se može suprotstaviti?" koju je danas u Sarajevu organizirao skup nevladinih organizacija, između ostalih, Transparency International (TI) u BiH.

Neki od krivaca pojave korupcije u BiH su, smatra.  centri moći u političkim strankama.

Dunović navodi da se u BiH pod pojmom korupcija podrazumijeva da se radi o institucionalnoj korupciji koja je u bosanskohercegovačkom društvu prisutna u svim porama u tolikoj mjeri da je gotovo nemoguće pričati o korupciji, a ne vezati je za institucije i političke centre moći.

- Današnja konferencija je jako pozitivna, jer je to tema o kojoj treba konačno otvoreno da se razgovora - kazao je Dunović, dodajući da bez otvorenog razgovora ne možemo u potpunosti biti svjesni stanja u kojem živimo, kada se radi o korupciji.

Naglasio je da je korupcija u BiH prisutna u gotovo svim oblicima, kao sukob interesa, uzimanje novca, plaćanje usluga, korupcija kroz javne nabavke, zloupotreba položaja, trgovina uticajem te da je postala sastavni dio naših života.

- Tome se mora stati ukraj, ali se ne može stati ukraj ako o tom pitanju ne radimo ništa, ili još gore, ako o tome i ne razgovaramo, a u proteklih 20 godina to je bila česta pojava - zaključio je potpredsjednik FBiH.

Dodao je da je, kako bismo se usješno borili protiv korupcije, potrebno ojačati Tužilaštvo BiH, uz otvoren dijalog te uz isticanje koruptivnih radnji na svim nivoima, a sve to uz pomoć medija.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin podsjetio je da ova nevladina organizacija godinama upozorava da je korupcija ključni problem bh. društva i države te da njihova istraživanja pokazuju da je korupcija postala sastavni dio političkih i ekonomskih procesa u BiH.

Kako je rekao, problem korupcije u BiH je taj što je to političko pitanje te da ga tako treba i tretirati, baviti se uzrocima, a ne posljedicama, kako je to dosada rađeno.

- Ključno žarište problema korupcije leži u načinu na koji funkcioniraju političke partije. One se ponašaju kao klanovi koji kontroliraju sve procese u državi - smatra Blagovčanin.

Napomenuo je da se zbog političkih pritisaka i uticaja ni pravosuđe ne uspijeva suočiti s problemom korupcije, odnosno da  se ne uspijeva procesuirati korupciju, posebno onu političku.

- Bojim se da je pred BiH dug i bolan proces suočavanja s korupcijom - zaključio je i dodao da su neke od indirektnih posljedica za BiH to da našu državu izbjegavaju investitori te da nemamo ekonomski rast.

Joeri Maas iz Misije OSCE-a u BiH konstatovao je u uvodnom obraćanju da više nije pitanje to da li je korupcija problem već šta se može učiniti u borbi protiv nje.

- Korupcija se često percepira kao zid preko kojeg ne možemo preći i kao nepremostiva prepreka, a ona to jednostavno nije - podvukao je.

Po njegovim riječima, borba protiv korupcije se sastoji iz mnogih malih, ali izvodljivih koraka, učinjenih zajedno sa značajnom dozom liderstva i djelovanjem sopstvenim primjerom.

Zaključio je da je bitan faktor u borbi protiv korupcije politička volja, uz ocjenu da vodstvo vlada i parlamenata u cijeloj BiH sve više prepoznaje opasnosti i negativne efekte korupcije.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

kuca
Osigurano 79.000 KM za rad 'Roditeljske kuće'
20.03.2018

Sredstva, u iznosu 79.000 KM, prikupljana su za osiguranje nesmetanog rada "Roditeljske kuće" koja egzistira zahvaljujući senzibilitetu pojedinaca i društvenih struktura u posljednje dvije godine.

ob
U BiH sutra oblačno sa kišom, susnježicom i snijegom
20.03.2018

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka između -3 i 0 stepeni.

sud
Građani u BiH se najviše žale na predugo trajanje sudskih postupaka
20.03.2018

Ombudsmenima Bosne i Hercegovine u prošloj godini je najviše žalbi građana upućeno iz oblasti gađanskih i političkih prava.

SBF