Okoliš
srbija

DOMAĆE, A SRBIJANSKO: Naši na strateškim položajima u Beogradu

15.03.2017
Piše: Đuro Kozar (Magazin Start BiH)

Osobe rođene u Bosni i Hercegovini ili oni porijeklom iz BiH u Beogradu su na važnim mjestima u politici, vojsci, kulturi, sportu i drugim oblastima. Biće da je to posljedica života u zajedničkoj državi, republičke zastupljenosti u saveznim organima, ali i činjenice da su se djeca oficira rađala širom bivše Juge da bi se skrasila u gradu na Savi i Dunavu. 

MINISTRICA S NEKRETNINAMA: Potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije dr. Zorana Mihajlović rođena je u Tuzli 1970. godine.  Njen otac, oficir JNA, prekomandovan je u pješadijski puk u gradu uglja i soli da bi napredovao u službi i dobio viši čin. Nakon nekoliko godina došao je u Beograd, a supruga i Zorana, koja je još bila beba, prešli su u Loznicu. Otac je dobio stan u Beogradu te se obitelj okupila u glavnom gradu bivše SFRJ, gdje je Mihajlovićeva išla u osnovnu i srednju školu, potom diplomirala na Ekonomskom fakultetu. U međuvremenu je doktorirala i sada je profesorica na beogradskom univerzitetu Megatrend. 

U Tuzlu ne dolazi, ali je u Banjoj Luci često boravila 2008. i 2009. godine, jer je u kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika bila savjetnik za energetiku. Izgleda da je rodni kraj na neki način vuče budući da se trudi da što prije krenu pripreme za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, kao i željezničke pruge na istoj relaciji. Srbijanska vlada, dakle, ima u svojim redovima jednu Tuzlanku, ali nikoga od ministara ko je rođen u Tuzli nema u Vladi Federacije, Vijeću ministara BiH. Inače, Zorana je razvedena i ima sina od 12 godina.

Ministrica pravde u Vladi Srbije Nela Kuburović je rođena u Sarajevu (1982). Njeni su roditelji preselili u Beograd gdje se Nela školovala. Srbijanski tabloidi su otkrili da je vrlo bogata! Naslijedila je nekoliko vrijednih nekretnina, među kojima su njiva i šuma. Sudeći po objavljenim fotografijama, ona je najljepša ministrica u regiji.

Kao uspješna pravnica Kuburović je brzo napredovala. Bila je pomoćnik bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića. Za razliku od Selakovića koji se eksponirao u medijima, Sarajka izbjegava kamere i mikrofone. 
Obitelj Vučić vodi porijeklo iz Čipuljića, kod Bugojna, a predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rođen u Beogradu 1970. godine, kao i njegov brat mlađi brat  Andrej. Premijerov otac Anđelko živi u Zemunu, a stric Drago je u Čipuljiću, gdje ga je Aleksandar prije dvije godine posjetio. Danas više osoba iz Čipuljića živi u Beogradu nego u BiH. Srbijanski premijer je u braku sa Ksenijom, sa kojom ima sina Danila i kćerku Milicu.

ŠEŠELJEV OTAC ŽELJEZNIČAR:I član srbijanske vlade Rasim Ljajić vezan je za BiH. On je 1964. rođen u Novom Pazaru, a pet je godina studirao medicinu u Sarajevu. Kad je diplomirao, vratio se u zavičaj. Politikom se bavi od 1990. kada je izabran za predsjednika Sandžačkog odbora SDA. Sada je predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije. U vladi Aleksandra Vučića je jedan od potpredsjednika i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.
Bivši predsjednik Srbije i sadašnji lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kao i predsjednik Saveza radikala Srbije Vojislav Šešelj rođeni su u Sarajevu. Tadić je sa roditeljima odselio u Beograd kao dječak, a Šešelj je u Sarajevu završio školovanje i Pravni fakultet, postao univerzitetski profesor, a nakon izlaska iz zatvora u Zenici, preselio je u Beograd.

Borisov otac Ljubomir Tadić (umro 2013) bio je poznati sociolog i kao profesor je radio na Pravnom i Fakultetu političkih nauaka u Sarajevu, a majka Nevenka je bila neuropsihijatar. Majčina profesija vjerovatno je uticala na to da Boris na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomira socijalnu psihologiju. Boris je bio predsjednik Srbije od 2004. do 2012. godine i mnogi u Srbiji i regiji još pamte neke njegove dobre političke poteze. Dva puta se ženio, a iz drugog braka, s inžinjerkom Tatjanom, ima dvije kćerke.

Šešelj je rođen u siromašnoj porodici oca Nikole, željezničara, i majke Danice, domaćice, i tokom studiranja ispoljavao je težnju da bude prvi u svemu. U bolesnoj ambiciji da kritikuje sve i svakog, u SFRJ je, zbog podrivanja državnoig uređenje,  osuđivan i zatvaran, a u Haškom tribunalu mu je suđeno zbog ratnih zločina u BiH i Hrvatskoj. Iz Haga je pušten kao teško bolestan i potom oslobođen krivice. Poslanik je u Skupštini Srbije i kao lider radikala kandidovat će se za funkciju predsjednika Srbije. Iz dva braka ima četiri sina.

PILOT IZ KONJICA U MIG-u 29:Oficiri rođeni u BiH visoko kotiraju u Vojsci Srbije (VS), neki od njih su i na najvišim komandnim dužnostima. Jedan  od njih je generalmajor Ranko Živak, rođen u Konjicu 1964. godine, a komandant je Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u VS. Najbolji je pilot borbenih aviona lovaca ne samo u Srbiji nego i šire, a prvi je i jedini stranac koji je u Moskvi pilotirao avionom MIG- 29M2. Takvo povjerenje Rusi ne poklanjaju nikom osim svojim pilotima, ali se Konjičanin pokazao kao vrstan vazduhoplovac. Pilotirao je u septembru 2013. na aviosalonu MAKS, u glavnom gradu Rusije. Kad je aterirao, Živak je novinarima izjavio da je “u aerodinamičkom smislu avion visokih manevarskih sposobnosti, uspješan nastavak porodice aviona MiG-29...”.
  Nije onda neobično što Srbija želi da ima samo MIG-ove.

Generalmajor Đokica Petrović (1962.) rođen je u Vakufu, u općini Lopare, na Majevici. Komandant je Komande za obuku Generalštaba Vojske Srbije koja je formirana 2007. godine. U njoj je objedinjeno sedam teritorijalnih centara za osnovnu i pet centara za specijalističku obuku vidova, rodova i službi. U sastavu ove formacije su i komande za razvoj teritorijalnih brigada, poligoni za obuku i streljišta. U centrima u Somboru, Valjevu i Leskovcu dobrovoljni vojni rok služe mladići, a sve više i djevojke iz svih krajeva Srbije.
Petrović je Srednju vojnu školu završio u Sarajevu  1981. a Vojnu akademiju kopnene vojske 1987.  Kao pješadijski oficir bio je na važnim dužnostima, a prije dolaska u Komandu za obuku zapovijedao  je elitnom Prvom brigadom Vojske Srbije čija je komanda u Novom Sadu. Otac je dvoje djece. 

 ŠOTRA REŽIRA U 80-TIM: Rođeni Bosanci i Hercegovci dobro su zastupljeni i u kulturi, na estradi, u sportu u Republici Srbiji. Među njima posebno se izdvaja filmski i televizijski reditelj Zdravko Šotra (1933., Kozice, Stolac). Ovih dana završio je režiranje filma i TV serije o poznatom srpskom pjesniku Lazi Kostiću. U Srbiji je cijenjen još jedan reditelj iz BiH - Gorčin Stojanović koji je 1966. rođen u Sarajevu. On je sin pokojnog reditelja Velimira Velje i nećak reditelja Nikole Stojanovića koji živi u Beogradu. Dok je živio u Sarajevu Nikola i ja smo se družili. Osim rediteljskog rada u pozorištu i na filmu Gorčin je poznat i kao pisac kolumni u više listova i kao komentator dnevnih političkih zbivanja.

Glumac i reditelj  Irfan Mensur rođen je u Sarajevu prije 67 godina kao Irfan Kurić. Prezime je promijenio isključivo radi posla. U Beograd je otišao da studira glumu i nakon diplomiranja tu ostao. Cijeli niz uloga ostvario je u pozorištu i na TV, a gledateljima u BiH posebno je ostao u sjećanju po ulozi ilegalca Ibrahima u filmu “Miris dunja” koji je režirao Mirza Idrizović. Mensurov kolega Tihomir Stanić rođen je u Šiškovcima kod Laktaša 1960. a djetinjstvo je proveo u Bosanskoj (danas Kozarskoj) Dubici gdje mu je otac bio učitelj. Pozorišnu akademiju završio je u Novom Sadu, a do angažmana u Beogradu igrao je u pozorištima u BiH, pored ostalog i u tuzlanskom. U beogradskim teatrima je (naročito u Ateljeu 212) odigrao više od stotinu uloga, a zapažen uspjeh je imao na flimu i u TV serijama. 

Za ovu priču iz estrade izdvajamo Zdravka Čolića i Marinka Rokvića. Ćolić jerođen 1951. godine u Sarajevu i djetinjstvo je proveo na Grbavici. U rodnom gradu se školovao i stekao diplomu ekonomiste. Mnogo je hitova otpjevao, a ovaj put se sjećamo pjesme “Ona spava” zbog koje je plakala cijela bivša Jugoslavija. Posvetio ju  je djevojci Milici Kostić koja je 1974. godine bježeći od grupe silovatelja skočila s 11. sprata zgrade, Rubinove kule u Kruševcu, te tako sačuvala svoju nevinost. Rokvić je rođen 1954. u Bosanskom Petrovcu, a pjevanjem se počeo baviti u Beogradu. Izdao je dosta ploča i kazeta, a među njegovim najvećim hitovima je pjesma iz 1983.  “Da volim drugu ne mogu” koja je i danas popularna. Na estradi su i njegova dva sina, Marko i Nikola.
Izvrsna pjevačica o i urednica redakcije narodne muzike na TV Srbije Merima Njegomir rođena je 1953. u Zemunu, ali je njena majka Fatima iz Bijeljine, pa je ona dosta vezana za BiH i uvijek je na večerima sevdalinke u Beogradu član “bosanske reprezentacije”. Merima je razvedena, ima četvoro djece - Ljubicu, Milicu, Jelenu i Marka.

DANILOVIĆ PREDSJEDNIK KOŠARKAŠA:Zanimljivo je da su predsjednici Košarkaškog i Fudbalskog saveza Srbije (FSS)Predrag Danilović Saša i Slaviša Kokeza rođeni u Sarajevu. Prvi je bivši istaknuti košarkaš, a drugi poznati privrednik  i član Srpske napredne stranke.

Danilović je rođen 1970. a roditelji su mu porijeklom iz istočne Hercegovine.  Djetinjstvo je proveo u sarajevskom naselju Ali-pašino Poljei igrao je za KK Bosna. Njegov je talenat primijećen, pa je kao vrlo mlad prešao u Partizan i preselio se u Beograd. Nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije i Srbije, a igrao je i u Italiji. Proglašen je za najboljeg košarkaša Evrope 1995. Kokeza je rođen 1977. a njegova obitelj je jedno  vrijeme živjela u Zenici, pa je on kao junior igrao za Čelik. Nije imao blistavu nogometnu karijeru, pa se još u mladim danima posvetio biznisu.Po zanimanju je saobraćajni tehničar, a danas je u Srbiji vlasnik različitih firmi u oblasti proizvodnje, trgovine  i hotelijerstva. Njegov izbor za prvog čovjeka FSS pripisuje se uticaju premijera Srbije Aleksandra Vučića s kojim je prijatelj.  Kokeza je kao i Vučić navijač Crvene zvezde, a raniji predsjednik FSS Tomislav Karadžić bio je partizanovac.

PRAUNUK NURIJE POZDERCA: Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Srbije i predsjedavajući Generalne skupštine UN-a u jednom mandatu, ima bošnjačke krvi jer je potomak čuvene obitelji Pozderac iz Cazina. Njegov pradjed Nurija Pozderac jekao partizan poginuo na Sutjesci 1943. godine i poslije rata odlikovan Ordenom narodnog oslobođenja Jugoslavije. Zbog čuvanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu, Nuriju i njegovu suprugu Delvetu Izrael je posthumno odlikovao  medaljom “Pravednika među narodima”.

Nurijina kćerka  a Vukova nana Sadeta udala se za diplomatu Šerifa Buljubašića i oni su imali sina Seada i kćerku Senu. Sedamdestih godina Sena se u Beogradu udala za direktora “Jugopetrola” Mihaila Jeremića i 1975. rodila sina Vuka. Mladi Jeremić je diplomirao i magistrirao fiziku na Univerzitetu u Kembridžu (Cambridgeu). Magistrirao je poslovnu administraciju na Harvardu. Izjavio je da je ponosan što je jedan od potomaka antifašističke i prestižne  obitelji Pozderac i što su braća njegove nane bili Hamdija i Hakija Pozderac. Vuk je u braku s Natašom, poznatom novinarkom i nekadašnjom voditeljicom TV Srbija.

LJILJANA SMAJLOVIĆ U POLITICI: Moja nekadašnja kolegica iz “Oslobođenja” Ljiljana Smajlović (rođena Sarajka) od početka 1992. živi u Beogradu gdje je radila u više listova, a doživjela je da dva puta bude smijenjena sa dužnosti glavne i odgovorne urednice “Politike”. Lijepa televizijska voditeljica Maja Nikolić također je rođena u Sarajevu, a već dugo je u Beogradu. Karijeru je počela  na BK TV (Televizija braće Karić) gdje je vodila čak sedam emisija. Prešla je na Televiziju Srbije a najveću popularnost je stekla u Jutarnjem programu te televizije. Trenutno na RTS-u radi emisiju „Tako stoje stvari“.

Poznati beogradski vojnopolitički komentator  Aleksandrar Radić rođen je u Doboju, a u Beograd  se preselio kad je počeo studirati. Radi u jednom institutu i često gostuje u TV emisijama u Srbiji i najveća je konkurencija etabliranom  Miroslavu Lazanskom koji sada platu prima kao poslanik u Skupštini Srbije.

NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

san
Sanader odbacio krivnju na početku novog suđenja u slučaju Hypo
23.03.2018

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je, na početku novog suđenja, ponovio da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

ag
Agrokor postigao dogovor sa Sberbankom
22.03.2018

U izjavi novinarima Volk je izjavio da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba.

vl
Srbija za Tursku ključna zemlja regije
20.03.2018

Brnabić je podsjetila kako je od posebnog značaja bio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

SBF