Okoliš
žene

Dame u vojničkim cokulama: Hrvatska vojska ima prvu generalicu, u Srbiji poručnica pilotira vojnim helikopterom Kako je u BiH ?

08.03.2017
Piše: Đuro Kozar (Magazin Start BiH)

Kad je u junu prošle godine na komandantsku dužnost u NATO-štabu u Sarajevu stupila Amerikanka Giselle Wilz (Gizel Vilc) to je za neke bilo iznenađenje, jer su svi prethodni generali u tom štabu bili muškarci. Za Armiju SAD to da žena ima generalski čin, da komanduje, potpuno je normalna stvar.

 U SAD je više od 356 hiljada žena u aktivnoj vojnoj službi, a sa generalskim ili admiralskim činom ih je 57. Žene tamo ne samo da završavaju čuvenu vojnu akademiju West Point, u državi Njujorku, nego i elitni generalštabni koledž u Fort Leavenworthu, u Kanzasu, iz kojeg se promoviraju generali. Odatle potječe i Ann Elizabeth Dunwoddy (En Elizabet Danvudi), prva žena u kopnenoj vojsci koja je 2008. godine postala generalica sa četiri zvjezdice. Ima 63 godine i odnedavno je u mirovini.

 SPOSOBNE NA VOJIŠTU: Janet Wolfenberger (Dženet Volfberger) prva je žena u Ratnom vazduhoplovstvu SAD koja je dobila čin generalice sa četiri zvjezdice. U vojsku je stupila 1980. godine, diplomirala je u prvoj klasi Akademije RV u kojoj su bile i žene. Nositeljica je niza odlikovanja, a sada je na dužnosti zapovjednice Zapovjedništva za opremanje borbenih aviona.
Inače, u američkoj višemilionskoj vojsci ne samo što ima veliki broj generalica, nego se radikalno promijenio ukupan odnos prema ženama u uniformi, tako da one iz kancelarija idu u trupu i na bojište. Ranije je bilo uobičajeno da ljepši spol u vojsci radi u intendatskoj i drugim službama, rodu veze i bolnicama. Danas su angažirane u pješadiji, artiljeriji, pa čak i u specijalnim jedinicama. 

U Pentagonu rado ističu da su žene oficiri i vojnici imali važne zadatke u Iraku i Afganistanu. U invaziji na Irak 2003. godine, u kojoj je koalicija svrgnula Sadama Huseina, među poginulim američkim vojnicima bilo je i 120 žena, a 66 je izgubilo život u borbama.

Po mišljenju umirovljenog američkog pukovnika Petera R. Mansora, rat u  Iraku doprinio je punoj integraciji žena u vojsci i one su stekle povjerenje i poštovanje muških kolega. I premda postižu uspjehe, njihov rad i rezultati uglavnom ostaju skriveni od javnosti, jer je njihov izazovan rad često rezultat mirnog izbjegavanja vojne politike. Muški birokati se, tvrdi ovaj pukovnik, često za sudjelovanje žena na bojištu služe terminom „uključena“ u borbene jedinice, umjesto termina „dodijeljena“. U kasnijim analizama skrenuta je pažnja da su ovi termini, iako na prvi pogled izgledaju identinični, ipak različiti i da se trebaju koristiti oni koji ne diskriminiraju žene. Američki vojni analitičari smatraju da se žene oficiri odlično snalaze u situacijama kad treba pegovarati sa neprijateljem, čak i sa talibanima.

I spomenuta generalica Wilz, koja je porijeklom iz Južne Dakote, prije dolaska u Sarajevo, zapovijedala je bataljonom i brigadom i uz štabne zadatke jedno vrijeme bila je angažirana u KFOR-u na Kosovu, gdje se nalazi veliki američki kontingent. Kod Uroševca (Ferizaja) je lociran „Bondstil“, koji se ubraja u najveće američke vojne baze u Evropi, sa nekoliko hiljada vojnika i oficira, borbenim avionima, jurišnim helikopterima i drugim najsuvremenijm naoružanjem i opremom. 

ŽENE U PODMORNICAMA :I ostale zemlje članice NATO-a imaju žene u svojim armijama, ali nijedna u toj popunjenosti nije ni blizu SAD. Bugarska vojska se sporo otvarala ženskoj populaciji, a danas ih u svojim redovima ima oko 2.000 i također ih šalje u misije. Šveđani su, kao i većina Skandinavaca, dopustili svojim ženama da postanu pravi vojnici i ratnici 21. stoljeća. Norvežani su, primjerice, prvi u svijetu primili žene u službu u podmornicama. Francuzi su žene još 70-ih prošlog vijeka u kopnenim jedinicama izjednačili sa muškim kolegama. Danas i Francuskinje idu u mirovne misije. 

Žene u Belgiji počele su ulaziti u vojne redove takođe tokom 70-ih, a danas ih ima oko sedam posto u ukupnom brojnom stanju u njihovoj vojsci i većina služi u logistici i administraciji. Španija je počela 1988. sa regrutacijom žena, a Portugal je to učinio 1992. Iako se Portugalke službeno mogu prijaviti u sve rodove vojske, još nemaju šanse postati marinci ili specijalci. Grčka je 1979. počela otvaranje prema ženama, a od 1990. dostupne su im vojne akademije. Tek je 2000. godine prva Grkinja služila u mornarici. Dok su u Poljskoj žene dugo služile isključivo kao bolničarke, u Češkoj i Mađarskoj je ovaj proces već odmakao. Ipak, i u vojskama ovih zemalja žene ostaju uglavnom u tradicionalnim ulogama. 

U Rumuniji jedna žena ima čak i čin generala. Zemlja koja se može pohvaliti pravim ratnicama je Izrael, gdje su žene obvezne služiti vojsku, bez limita u izboru roda vojske. Imaju mogućnost obuke u svim vojnim jedinicama, uključujući i one specijalne. U ovoj zemlji muškarci imaju vojnu obvezu dugu tri godine, dok kod žena ona traje uglavnom dvije godine. One su do prije nekoliko godina uglavnom obavljale administrativne poslove, ali je bilo i instruktora u tenkovima, vojnih policajaca, tehničara i spasilaca.

 RUSKINJE U DESANTU: Premda se ruska vojska dugo doživljavala kao konzervativna, podsjetit ćemo da je Valentina Terješkova (79) ne samo prva žena astronautkinja nego i prva žena u Rusiji i svijetu koja je još davne 1976. dobila čin generala avijacije. To sa Terješkovom je bio presedan, jer od tada do sada u Ruskoj armiji nema nijedne žene sa generalskim epoletama. U vojsci Ruske Federacije se sada nalazi više od 35.000 predstavnica ženskog spola, od kojih je 2.600 oficira, a 72 žene nalaze se na pozicijama zapovjednika. Zamjenica ministra obrane RF Tatjana Ševcova izjavila je da se 2016. više od 220 djevojaka upisalo na vojne akademije, a u ženskom kadetskom korpusu već uči gotovo hiljadu polaznica. 

„Djevojke, koje su upisale vojne fakultete, za jedno desetljeće mogle bi doći u vojsku i zauzeti važna mjesta“, istakla je Ševcova. Medicinska istraživanja, koja se provode još od vremena SSSR-a, pokazuju da su žene, pri istoj tjelesnoj težini nešto slabije od muškaraca, ali posjeduju psihofizičke karakteristike koje pred njima otvaraju niz mogućnosti. Smatra se da su one u odnosu na muškarce u određenim situacijama istrajnije, da bolje podnose fizički i emocionalni stres. Otuda one u Ruskoj armiji obično rade u jedinicama za uspostavu komunikacije, informacijskog osiguranja, kadrovskoj, psihološkoj i medicinskoj službi. 

Posljednjih 10-ak godina 710 Ruskinja sudjelovalo je u ratnim akcijama. Prema tradiciji, žene u toj državi, u ratu, zapovjednici na sve načine izbjegavaju poslati na front, ako ne moraju. Njihova svakodnevnica i treninzi ne razlikuju se od onih kod muškaraca. Trče marševe po 15 kilometara, bacaju granate, pucaju iz različitih vrsta oružja, isprobavaju vožnju tenkova. Jedina stvar koja im se gleda kroz prste jest to što za njih ne postoje oblici kazne kao kod muškaraca: vojni zatvor ili fizičko naprezanje kao što je, recimo, višekilometarsko trčanje u pancirki ili sa gas-maskom. 

Žene u Rusiji su pristupile i u elitnu vojsku. U Vazduhoplovno-desantnoj akademiji u Rjazanju ima žena koje će postati oficiri i zapovijedati odredima pripreme padobrana, pomagati u organiziranju bacanja ratne tehnike i skokova desantnih vojnika. Tu svako mora naučiti skakati sa padobranom, pa i 383 žene koje služe vojsku u poznatoj 76. gardijskoj vazdušno-desantnoj diviziji, koja je jedna od najelitnijih u Ruskoj armiji.

GENERALICA U HRVATSKOJ: U bivšoj JNA, onoj pod petokrakom, dakle s atributom narodne, nije bilo žena generala. Njihovo napredovanje maksimalno je dosezalo do čina pukovnika sanitetske službe. U državama formiranim na prostoru bivše Jugoslavije situacija je drugačija. U Hrvatskoj je već promovirana prva generalica, iduće godine prvu ženu generala mogla bi dobiti Srbija, a u Bosni i Hercegovini jedna žena ima najviši oficirski čin, onaj birgadirski.

Brigadirka Gordana Garašić (rođena 1970. u Zagebu) unaprijeđena je u čin brigadnog generala Hrvatske vojske prošle godine. Završila je Pravni fakultet, zaposlila se u Ministarstvu obrane Hrvatske, a potom aktivirala u vojsci. Radila je u Misiji RH u NATO-u u Briselu, a dva puta je kao zapovjednica bila u misiji u Afganistanu. Inače, u vojsci Hrvatske ima oko 3.000 žena, od čega ih je 300 na raznim zapovjednim dužnostima. 

U MORH-u i u Hrvatskoj vojsci bilo je raznih kombinacija o tome na kojoj će dužnosti biti Gordana Garašić nakon što je dobila generalski čin. Na koncu je imenovana za zamjenika direktora Regionalnog centra za sigurnosnu suradnju „Rakvijak“, koji je lociran u Rakitju kod Zagreba. Ovaj centar je osnovan 2000. godine, a njegove stalne članice su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija i Turska. U toku 2009. na jednom petodnevnom seminaru u „Rakvijaku“, kao jedini novinar iz BiH, sudjelovao je i autor ovog teksta.
Poručnica Anja Krneta (22), iz Novog Sada, odnedavno je prva žena u Vojsci Srbije koja je pilot vojnog helikoptera. Uspješno je završila Vojnu akademiju smjer avijacija, a radno mjesto joj je na vojnom aerodromu Batajnica, kod Beograda. I njen otac Dušan je vojni pilot, a porijeklom je iz BiH. U Vojsci Srbije je više od 200 žena oficira, a najviši oficirski čin pukovnika VS-a ima Katarina Štrbac.

 U BiH 61 ŽENA OFICIR: Normativno, u Oružanim snagama BiH spol nije presudan za izbor na formacijske dužnosti pa je najviši čin koji za sada pripada ljepšem spolu onaj brigadirski. Prema podacima koje smo zvanično dobili od šefice Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH Ume Sinanović, u OSBiH radi 61 žena oficir, dok je onih sa podoficirskim činom 119.  Žene s oficirskim i podoficirskim činovima rade u službama finansija, personala i informiranja. Što se tiče zapovjednih dužnosti, za sada su samo komandiri odjeljenja. Proizlazi da je i žena brigadir u OSBiH na nekom administrativnom mjestu.

U Oružanim snagama BiH ima 13 generalskih pozicija i to po tri u Zajedničkom štabu, Operativnoj komandi i Komandi za podršku; tri generala su komandanti triju pješadijskih brigade, a 13. general je glavni inspektor OS. Od trinaeast,  devet ih je završilo vojnu akademiju u bivšoj JNA, a četvorica fakultete društvenih nauaka. Iako nema formalnopravnih prepreka da žene oficiri budu imenovane na sve dužnosti, za sada nema izgleda da bi u našoj vojsci jednog dana i ljepši spol mogao da se ukrasi generalskim epoletama.

DVIJE MINISTRICE ODBRANE: Na čelu dvaju ministarstava odbrane u regiji su žene: Marina Pendeš, u BiH, i Andreja Katič, u Sloveniji. One na tim pozicijama nisu po rodnoj ravnopravnosti nego kao vrlo uspješne žene koje su se dokazale na prethodnim poslovima. Pendeš je rođena 1964. u Travniku. Završila je Vojno-tehnički fakultet u Zagrebu i specijalizirala se za tehnologiju vojne industrije. Prije izbora za ministricu dva mandata je bila zamjenica ministra odbrane BiH. Članica je Hrvatske demokratske zajednice BiH.
Katič je rođena 1969. u Velenju. Završila je Pravni fakultet u Ljubljani i položila pravosudni ispit. Obavljala je i poslaničku dužnost u Parlamentu Republike Slovenije. Do dolasku na ministarsku funkciju bila je direktorica općinske uprave u Velenju. Do 28. novembra ove godine ministrica odbrane u Vladi Crne Gore bila je prof. dr. Milica Pejanović-Đurišić, ali je u novoj vladi nema, a na čelu Ministarstva odbrane sada je Predrag Bošković.

 U ARMIJI SAD VETO NA TRUDNOĆU: Od „Pustinjske oluje“ u Iraku pa sve do današnjih operacija u toj zemlji i Afganistanu prisustvo žena na bojištu uvelo je i neke nova pravila. U Iraku ustanovljeno je pravilo da za slučaj trudnoće žene pripadnice Američke vojske moraju birati – između majčinstva i uniforme. General Antony Cuculo (Entoni Kukulo), koji je na sjeveru Iraka zapovijedao vojskom od 22.000 pripadnika, među kojima je bilo i oko 1.700 žena, stavio je trudnoću na listu kažnjivih ponašanja za sve vojnike ženskog spola. U drugim armijama situacija je manje drastična, pa mnoge žene postanu majke i, poslije porodiljskog odsustva, vrate se u uniformu. NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

zvijezde
(VIDEO) Zaboravite na snijeg, uživajte u jedinstvenom putovanju
23.03.2018

U ovoj snježnoj večeri predlažemo vam jedno neobično putovanje. Pogledajte video, uživajte i učite !

škola
Richmond Park Schools u BiH:Britansko iskustvo i najviši obrazovni standardi
22.03.2018

Nasljeđujući škole od organizacije Global Education, Stirling Education sa sobom donosi značajno iskustvo britanskog obrazovanja kako bi pomogli isporučivati najviše obrazovne standarde, istovremeno usvajajući najbolje prakse iz Velike Britanije.

telef
PAKOVANJE OTKRIVA FUNKCIJE HTC DESIRE 12
22.03.2018

Portal Android Authority objavio je fotografiju na kojoj se nalazi retail pakovanje budućeg HTC-ovog pametnog telefona Desire 12.

Gorenje