Apoteke Sarajevo
dom

MOSTAR: Otvaranje Studentskoga doma za siromašne u idućoj akademskoj godini

25.02.2017
Studentski dom za siromašne svoja bi vrata prvim studentima trebao otvoriti u idućoj akademskoj godini, kazao je Feni voditelj projekta  "Dompes" i odgojitelj postulanata fra Iko Skoko.

DOM NA 4,5 TISUĆE: Po njegovim riječima, vrijednost cjelokupnoga projekta iznosi 3 700 000 maraka. - Zahvaljujući  brojnim darovateljima, kojih je već 3000, do sada je prikupljeno više od 2 200 000 maraka – kazao je fra Iko te dodao kako se pouzdaje u nove darovatelje i da će radovi u idućem razdoblju ići dobro kao što su i do sada. Studentski dom za siromašne studente prostire se na preko 4,5 tisuća kvadratnih metara, a za njegov završetak potrebno je još oko milijun i pol maraka. Na objektu su izvršeni tzv. grubi radovi, a u tijeku je stavljanje krova i vanjske fasade. Također, počeli su i unutarnji radovi, a slijedi postavljanje električnih instalacija. Fra Iko Skoko napominje kako sve to daje veliku nadu donatorima i svima onima koji hoće da pomognu jer se već vidi ogroman napredak u gradnji, odnosno već se vidi sve ono u što je novac utrošen.

SAMOODRŽIVOST:  Inače, projekt Dompes, odnosno Kuća Dompes bit će samoodrživa.  - Želimo što više studentima smanjiti troškove studiranja, na način da i oni sami sudjeluju u radu i održavanju Dompesa – kazao je fra Iko.  Dodao je kako će se kada ne bude studenata, dio objekta iznajmljivati turistima koji posjećuju Hercegovinu.
 -  Budući da nismo državna institucija i da nismo na proračunu, moramo pronaći način kako pokriti sve troškove – naglasio je, ocijenivši kako ću u studentskom domu moći biti smješteni i studenti iz regije.  Studentski dom će primati 150 studenata, a uskoro će biti donosen i pravilnik o uvjetima primanja.
 -  Prednost će imati studenti koji su u većoj potrebi, odnosno slabijoj financijskoj situaciji – ustvrdio je fra Iko te izrazio nadu da će se u sljedećoj akademskoj godini useliti prvi studenti, ako ne svih 150, barem dio njih.  

CRTA KOJA SPAJA:  Govoreći o projektu Dompes, on je naglasio kako samo ime govori da je to kuća kruha i duha.
 Uz Studentski dom, koji će nositi ime svetice našega vremena Majke Terezije, projekt se sastoji i od Pučke kuhinja fra Didaka Buntića koja će se otvoriti 5. rujna ove godine i koja će prvenstveno biti namijenjena mostarskim beskućnicima te od Centra za dijalog sv. Franje.  Centar se otvara u čast skorašnje 800. obljetnice od kada se sv. Franjo susreo sa sultanom u Egiptu.
- Kada su svi ratovali oni je pokušao sukobe riješiti razumom. Budući da se Domes gradi na cesti koja je u vrijeme posljednjega rata bila prva crta bojišnice, i gdje su mnogi stradali, Centar će u njegovu čast biti crta koja spaja – kazao je fra Iko.

 SVE TRANSPARENTNO: Otvaranje Centra prilagodit će se dolasku generalnoga ministra franjevačkog rada.  Fra Iko je napomenuo i kako je cijeli projekt jako transparentan te da se imena svih darovatelja kao i troškova uredno objavljuju na internet stranici www.dompes-mo.com.  Dodao je kako ima darovatelja koji su željeli ostati anonimni te da je za cijeli projekt do sada najviše sredstava izdvojila Vlada Republike Hrvatske preko Državnoga ureda za Hrvate izvan RH.  


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.