Brinemo za okoliš
č

Ministrica Đapo i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH u posjeti Zenici: Vlada je ozbiljna u rješavanju problema u zeničkoj regiji

31.08.2016
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić boravili su danas u radnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu. Njihovi domaćini u Uredu premijera ZDK bili su premijer Miralem Galijašević i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Fahrudin Brkić. Sastanku su još prisustvovali v.d. gradonačelnika Zenice Selver Keleštura i predsjednik Komisije za zaštitu okoliša Grada Zenice Jusuf Duraković.

- Razgovarali smo o problemu zaštite okoliša i izražavam zadovoljstvo da se desila ova posjeta i zahvaljujem se gostima koji su iskazali čast ZDK da saslušaju probleme i da vidimo kako da ih rješavamo - rekao je premijer Galijašević.

Ministrica Đapo pohvalila je Zeničko-dobojski kanton kada je u pitanju rješenje regionalnog odlagališta otpada na Mošćanici kod Zenice.

- Mošćanica je primjer u FBiH kako da se upravlja otpadom. Upoznali smo naše domaćine sa tim da radimo na promjeni zakonskih rješenja, a razgovarali smo o prioritetnim projektima za Grad Zenicu i ZDK. Znamo da treba jako puno uložiti u rekultivaciju zemljišta, u pročišćavanje zraka ali federalna Vlada je ozbiljna u rješavanju problema okoliša u ovoj regiji. Očekujem da ćemo do oktobra imati integralnu okolišnu dozvolu za kompaniju ArcelorMittal Zenica koja je bitna za Zenicu zbog grijanja i zapošljavanja. U izradu su uključeni predstavnici Grada, ekoloških udruženja i ministarstva ZDK koji pokušavaju zadati Mittalu realne standarde - izjavila je ministrica Đapo.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić priznao je, kako je na sastanku sa domaćinima prepoznao činjenicu da je Sarajevo od Zenice puno dalje od 70 kilometara puta.

- Prepoznali smo probleme koje imaju građani u ZDK i nećemo biti nijemi posmatrači činjenice da postoje ozbiljni okolišni problemi u ovom regionu. Stavili smo na stol sve probleme ali i načine njihova rješavanja - rekao je Čibukčić.NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

Trenutno nema dostupnih novosti iz odabrane rubrike.

SBF