Apoteke Sarajevo
zzz

Unikatna podvodna izložba u Olimpijskom bazenu Sarajevo

29.05.2016
29.05.2016.

Klub podvodnih aktivnosti Explorer u suorganizaciji s Olimpijskim bazenom Sarajevo danas je domaćin Prve podvodne izložbe skulptura na kojoj će biti predstavljene metalne skulpture ronioca Zlatana Hamamdžića, čija su inspiracija i motivi živi i neživi vodeni svijet. Izložba će biti otvorena od 14,00-17,00 sati.
 Sa Zlatanom Hamamdžićem razgovarali smo tokom njegovog rada i priprema za izložbu .

Piše: Zdravko Čupović, zdravko@startbih.info


Zaprljanog kombinezona i ruku, pažljivo procjenjuje stanje izduvnih cijevi i auspuha vozila podignutog na dizalicu u svojoj mehaničarskoj radnji u sarajevskom naselju Bare! Teško je
zamisliti da smo kod „majstora“ Zlatana Hamamdžića došli s umjetničkim, a ne
mehaničarskim povodom. Ništa manje nije iznenađen ni klijent čijem četverotočkašu
Zlatan upravo ustanovljava dijagnozu.

RUŽA JE KRIVA

Nekoliko minuta kasnije, nakon završenog posla, ovaj nadasve netipični umjetnik razgovor otvara pričom o svojoj velikoj strasti.Ronjenju.
- Bavim se ronjenjem već tri godine u Klubu podvodnih aktivnosti čiji sam član. Ronimo u bazenu i četvrtkom čistimo dno od dlaka i kože ugodno sa korisnim. Na bazenu inače vježbamo tokom cijele godine, a časovi rekreativnog ronjenja traju
sat vremena. Ljeti naravno idemo na more, rijeke i jezera. Često smo angažovani na
ekoakcijama po Hrvatskoj i BiH, ali ne na komercijalnoj već na prijateljskoj bazi- govori Zlatan, dok mu osmijeh ne silazi sa lica. Iako „na prvu“ u ronjenju nema ništa „umjetničko“, dubina i voda su ključni pojmovi koje će Zlatan uskoro uklopiti u jedinstven
umjetnički događaj.
- Pošto se bavim varenjem, počeo sam praviti skulpture prvenstveno zbog ljubavi
prema svojoj supruzi. Napravio sam ružu prije nekih šest godina, kao neki
unikatan poklon i od toga je sve krenulo spontano. Zimi imam dosta slobodnog
vremena, a pošto uvijek volim nešto raditi, stvari su se dalje odvijale same od sebe. Nakon toga sam počeo praviti i stalke za vina, lampe... Kolekcija se počela umnožavati - prisjeća se Zlatan „art“ početaka. Da su pripadnice ljepšeg pola vječna insipiracija i najbolji motivatori muškarcima, pokazat će se i u njegovom slučaju. Ako
je ružu, kao prvi eksponat, napravio samoinicijativno, kao unikatan romantični gest, prošlogodišnju ideju supruge Dženite Metanovic - Hamamdžić da ronjenje  i izradu metalnih skulptura spoji u „podvodnu izložbu“ prihvatio je odmah.
- Izložba će biti otvorena 29. maja od 13.30 do 17.30 sati na bazenu Otoka. Ulaz za sve posjetioće će biti besplatan. Ko bude želio, moži se prijaviti da također besplatno
zaroni sa nama, a za one koji to ne žele, fotografije svih figura će biti izložene
oko bazena. Izložba će trajati nekoliko sati, a figure će biti ofarbane i pripremljene
za boravak u vodi bez ikakvih neželjenih efekata i za bazen i za figure. Cilj izložbe je prije svega da ljudima približimo ovaj ekstremni sport. Pošto je bazen sam od sebe „dosadan“ napravio sam i pravim nešto vece skulpture koje će biti na dnu - pojašnjava Zlatan.

SEKVENCE STVARNOG ŽIVOTA

Kolekciju čini 50-tak malih figurica dimenzija 10 x 15 centimetara te 20-tak stalaka za vino i nekoliko lampi. Eksponati namijenjeni za izložbu će  iz razumljivih razloga biti pravljeni u dosta većem formatu. Neki su još uvijek u fazi izradi, dok one gotove za sada drži podalje od fotoaparata. Ono što nije tajna jeste da će na Otoci biti „potopljeno“ 20- 30 skulptura. Izložba će se naravno i snimati adekvatnim go-pro kamerama.
- Ideje mi dolaze iz svakodnevnog života. Od ronjenja, skakanja ribolova,do saobraćajca koji me kažnjava. To su zapravo sekvence stvarnog života. Većina mojih figura ima života u sebi. Tako barem ja smatram. U radu koristim  žicu za varenje, a metal, matice, šarafe i ostali metal kupujem po tržnim centrima pa ih uklapam u svoj ambijent. Ponekad inspiraciju potražim i ma internetu, ali nikoga ne kopiram. Za manje figuricemi treba do sat i po vremena, a veće zavise od inspiracije pa nekada ih i ne napravim u komadu pa se to zna otegnuti i na par dana - kaže Zlatan.
On ističe da figurice ne radi po narudžbi te da je u pitanju samo hobi bez komercijalnog
efekta. U međuvremenu, pred radnjom ili „ateljeom“, već se uhvatio red probušenih lonaca, pa posao zove. Od nečega se mora živjeti, a auspusi nisu „besplatna umjetnost“.
SKUPA OPREMA

Kako je glavni cilj izložbe promocija ronjenja, morali smo pitati i za interes Sarajlija za ovaj ekstremni sport.
- Ronjenje je prilično skup sport pa je razumljivo da interes nije prevelik, ali mi u klubu svake godine imamo 10 do 15 polaznika. Ilustracije radi, minimalna cijena nekog osnovnog paketa opreme je 1.500-2.000 KM. Polovna oprema nije preporučljiva zbog odijela jer svako tijelo daje svoje mirise. Regulator se možda i može polovan uzeti, ali ga treba odnijeti
na remont zbog sigurnosti. Zato je nova oprema uvijek najbolja opcija. Što
se tiče polaznika, oni imaju obezbijeđenu opremu do polaganja ispita. Ako kandidat već namjerava polagati ispit, onda se podrazumijeva da će nakon toga i nabaviti svoju opremu. U klubu se mogu polagati ispiti za ronioca sa jednom zvjezdicom (ronilac prve kategorije dubine do 20 metara), zatim R2 (rekreativno ronjenje do 40 metara) i R3 za vođu zarona i voditelja grupe - navodi Zlatan.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

ba
Humanitarna akcija Pomozi.ba sutra i u nedjelju u Sarajevu
19.01.2018

- Cilj nam je da ovaj projekt širimo na veći broj korisnika i zajednica, te ćemo ga uskoro proširiti na još jednu zajednicu i 200 dodatnih korisnika - rečeno je.

fna
Premijer Novalić obrazložio delegatima Doma naroda budžet FBiH za 2018.
19.01.2018

- Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument - kazao je Novalić delegatima.

obl
U BiH sutra pretežno oblačno, u jutarnjim satima sa snijegom
19.01.2018

Vjetar slab istočnog smjera. Jutarnje temperature od -4 do 2, na jugu od 4 do 7, a najviša dnevna od 1 do 7, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.