Brinemo za okoliš
gj berina

Glas javnosti : Berina Šabanović, studentica treće godine na genetici na PRIMAT-u u Sarajevu

07.12.2015
BiH, 07.12.2015.
Tekst objavljen 07.04.2015. godine u Magazinu Start BiHErasmus je izvrstan projekat za mlade ljude iz BiH

 

Sarajka Berina Šabanović je studentica treće godine na Odsjeku za genetiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, ali ima jedno zanimljivo iskustvo koje bi moglo biti korisno ili poticajno i drugim studentima u BiH, ali i onima koji se tek spremaju da studiraju


 

- Za biološke nauke sam se odlučila prvenstveno zbog njihove dinamike i širokog spektra mogućnosti za rad, istraživanje i napredovanje. Nažalost, Univerzitet u Sarajevu zbog finansijskog stanja nije u mogućnosti da nam obezbijedi dovoljno prilika za praktičan rad u laboratorijima, što je od esencijalnog značaja za jednog biologa- genetičara. Upravo to je bio jedan od motiva da se prijavim na akademsku razmjenu i na nekom od evropskih univerziteta proširim svoje znanja i iskustvo prenesem svojim kolegama u Bosni i Hercegovini. Na drugoj godini studija dobila sam stipendiju Erasmus Mundus i provela jedan semestar razmjene na najstarijem evropskom univerzitetu, Univerzitetu u Bologni. Za taj period uvijek kažem da mi je do sada najljepši period u životu. Na mene je dosta pozitivno uticao na više nivoa, što akademski, kada su u pitanju moje vještine i znanja, upoznavanje nove kulture i jezika, što na ličnom nivou kada mislim na osamostaljivanje od roditelja.

 

Prisustvo nije obavezno, a amfiteatar pun

 

- Komparaciju studiranja u Sarajevu i Bologni moram napraviti od mog prvog šoka: kada sam shvatila da se u Bologni studira na tradicionalan način, a ne po bolonjskom sistemu. Bila je to ogromna i nagla promjena, pogotovo što se tiče ispita jer sam morala da polažem pismeno, ali i usmeno, isključivo semestralne ispite i na italijanskom jeziku. Prisustvo na predavanjima nije obavezno i stoga sam bila pozitivno iznenađena videći da je, uprkos tome, amfiteatar pun studenata koji sa pažnjom prate predavanja. Naglasila bih izvanredan odnos profesora prema bilo kom studentu. Oni su uvijek na raspolaganju za bilo kakva pitanja i probleme sa kojima se jedan student sreće. Profesori itekako poštuju kako svoje, tako i vrijeme studenata, pa se na konsultacije nikada ne čeka satima ispred kancelarije, nego je dovoljno poslati e-mail i doći u termin dogovoren sa profesorom. Iako Italijani važe za neodgovoran narod, organizacija nastave je na dosta višem nivou nego na našem univerzitetu, a kašnjenja ili otkazivanja predavanja u posljednji čas od strane profesora su ekstremno rijetki slučajevi. Još jedna stvar koja mi se jako dopala jeste mogućnost polaganja predmeta iz zimskog semestra čak i u junskom roku, dok je na Prirodno-matematičkom fakultetu potrebno čekati septembarski rok za ponovno polaganje ispita iz januarskog roka.

 

A tek praksa!

 

- Imala sam priliku da samostalno radim u genetičkom laboratoriju, što mi je bilo od velikog značaja kada sam se vratila na studij u Sarajevu jer sam tamo ovladala određenim vještinama i znanjima. Osim toga, studiranje u Italiji mi je bilo sjajna prilike da istestiram samu sebe - kako je to studirati na stranom jeziku, u potpuno drukčijem sistemu studiranja u odnosu na onaj na koji sam navikla u Sarajevu. Nakon cijelog tog semestra shvatila sam da mi ovakav sistem mnogo više odgovara i smatram da su ocjene mnogo realnije jer su odraz isključivo pokazanog znanja na ispitu.

 

Nije sve ni u školovanju

 

- U cijeloj toj frci oko studiranja u sasvim novim uslovima, uvijek se nalazilo vremena i za druženja i upoznavanje nove sredine. Prije svega, moj boravak na Erasmusu ne bi bio ni u pola onoga što jeste da nije bilo divnih poznanstava i prijateljstava koji su mi upotpunili moj boravak u Bologni, koja je, prije svega,  studentski grad u kom većinu stanovništva čine studenti, i domaći i međunarodni. Upoznala sam mnogo različitih i posebnih ljudi, ali ne mogu da posebno ne spomenem moju cimericu koja mi je bila najveća podrška i oslonac u tih šest mjeseci.

 

A po povratku – administracija

 

- Kada sam se vratila, u Sarajevu me dočekalo dosta administrativnih procedura oko priznavanja ispita što se na posljetku ipak završilo uspješno. Fakultet mi je maksimalno izašao u susret, kako i u pripremanju odlaska na Erasmus, tako i nakon mog povratka. S obzirom da sam na neki način bila pokusni kunić jer sam jedina studentica sa smjera biologije koja je otišla na razmjenu, interes i kolega i profesora o mom iskustvu je bio veliki. Dosta mojih kolega je pokazalo interes da se i sami u skorijoj budućnosti okušaju u Erasmusu ili nekom sličnom projektu, a ja sam se po povratku u Sarajevo uključila u rad Erasmus Student Networka BiH (ESNBiH) da pomognem budućim Erasmus-odlaznim studentima, ali i međunarodnim studentima koji dolaze na razmjenu na Univerzitet u Sarajevu. Trenutno sam državna predstavnica ESNBiH za tekuću godinu, te zajedno sa svojim kolegama iz ESN nastojim da unaprijedim i populariziram ovaj izvrsni projekat za mlade ljude iz Bosne i Hercegovine.

 

Diploma naredne godine

 

- Svoju budućnost, tu najbližu, vidim na master programu nekog evropskog univerziteta. Zbog specifičnosti nauke kojom se planiram baviti lično smatram da ne mogu dobiti dovoljno znanja i prakse u Bosni i Hercegovini, tj. ne onoliko koliko bih željela. A nakon mastera, ko zna šta i gdje me čeka.

 

 Bolonjsko iskustvo je  neprocjenjivo bogatstvo

 

- Svim studentima bih preporučila da se odvaže i obogate svoj život jednim ovakvim iskustvom i zasigurno neće požaliti. Erasmus nudi odlične programe za razmjene na bachleor, master pa i PhD nivou. Uzimajući u obzir visoku stopu nezaposlenosti i generalno tešku situaciju u Bosni i Hercegovini, na ovaj način mogu sebe učiniti kvalitetnijim i zanimljivijim kandidatom za posao. Također sam shvatila i da mladi ljudi treba da se aktiviraju i pokrenu iz ovog latentnog stanja jer prvi korak ka nekoj promjeni je mijenjanje samog sebe.
Erasmus Mundus

 

Više informacija o programu Erasmus Mundus, koji je Berini omogućio životno iskustvo za koje kaže da je prelijepo, moguće je naći na:

http://esn.org,

http://www.studiraj.eu/ba/erasmus-student-network-esn-sarajevo-zvanicno-saopcenje-za-javnost/  ili na

http://www.bhstudenti.com/pages/239/page_3/page_4/,

ali i na 

https://www.facebook.com/erasmusplusBiH?hc_location=stream

i na

https://www.facebook.com/ESNBiH.


NAJNOVIJE IZ RUBRIKE

sad
Ambasada SAD-a s lokalnim partnerima održala vježbu odgovora na krizne situacije
21.03.2018

Vježba odgovora u slučaju krizne situacije održana je danas u krugu zgrade Ambasade SAD-a u Sarajevu, u saradnji s lokalnim i državnim institucijama.

zima
Sutra snijeg u većem dijelu BiH
21.03.2018

U Bosni i Hercegovini sutra će biti oblačno vrijeme. Nove padavine se očekuje već prijepodne na istoku i jugu i postepeno prema večernjim satima će se premještati preko cijele BiH.

min
Elektronski dnevnik od septembra obavezan u osnovnim školama KS
21.03.2018

Na taj način će se, dodala je, neovisno provjeravati i sam plan i program, njegov obim i korelacija sadržaja, te provodljivost i upućenost na učenike.

SBF